Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

За допомогою ДНК ідентифікували близько трьох тисяч загиблих українців

Криміналісти з експертами ДНДЕКЦ ідентифікували близько трьох тисяч убитих українців. Ще 2800 тіл залишаються досі не впізнаними й не ідентифікованими через відсутність порівняльного ДНК-матеріалу.

Про це інформує пресслужба Верховної Ради України. 

У Комітеті з питань правоохоронної діяльності нагадали, що в липні 2022 Верховна Рада України прийняла напрацьований Комітетом Закон України "Про державну реєстрацію геномної інформації людини".

Станом на сьогодні, мобільні лабораторії дозволяють швидко відібрати ДНК у загиблого та у його родичів, такі лабораторії використовуються для ідентифікації тіл, зокрема, після ракетних обстрілів.

Заступник Голови Національна поліція України - керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе розповів, що зазвичай на місці події працюють відразу дві пересувних ДНК-лабораторії, одна з яких здійснює відібрання ДНК у загиблих, інша — у їхніх кровних родичів. Згодом за лічені хвилини відбувається порівняння наявного матеріалу та у разі збігу — встановлення особи.

"Зараз формується так звана база ДНК: наразі майже 16 тисяч родичів загиблих або безвісти зниклих здали ДНК. При цьому відбираються профілі під час повернення тіл наших захисників. Ці відомості зберігають в експертних закладах системи МВС", — зазначив Цуркірідзе.

Наразі криміналісти залучаються до фіксації наслідків обстрілів російською армією та до роботи на деокупованих територіях, у тому числі у місцях масових захоронень вбитих людей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ