Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

За липень кількість госпіталізованих з COVID-19 зросла на 25%

Як повідомили 14 серпня у прес-центрі НСЗУ, за липень кількість госпіталізованих пацієнтів збільшилась на 25%, а кількість пацієнтів, які отримували допомогу в інтенсивній терапії збільшилась на 32%.
Фото Олена Ляхович

Загалом за квітень-липень до медзакладів було госпіталізовано 31 209 пацієнтів з коронавірусною інфекцією, з них 5 454 пацієнтів отримали медичну допомогу в умовах інтенсивної терапії.

Частка пацієнтів серед госпіталізованих з діагнозом COVID-19, які потребували допомоги в умовах інтенсивної терапії, складає 16-19%. Нагадаємо, що у світі, зазвичай, інтенсивної терапії потребують близько 25% госпіталізованих пацієнтів.

Ситуація в регіонах була різною - у червні найбільша частка пацієнтів, яким надавалась допомога в умовах інтенсивної терапії, була в Херсонській області - 53%, в Донецькій - 39%, Сумській - 35% та Черкаській - 31% областях.

У липні найбільше таких пацієнтів було у Донецькій області - 41%, Черкаській - 36% та Чернігівській - 30%.

Станом на сьогодні НСЗУ виплатила понад 2,5 млрд грн за надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 та з підозрою на нього у квітні-липні.

Зокрема:

1 - 1 млрд 874 млн грн отримали медзаклади, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, – на надання цих послуг НСЗУ законтрактувала 241 медзаклад.

2 - 532 млн грн отримали 25 центрів екстреної медичної допомоги.

3 - 104,5 млн грн отримали медзаклади, в яких працюють мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19. На сьогодні контракти з НСЗУ за цим пакетом мають 930 медзакладів, в яких працює майже 1700 мобільних бригад.

4 - 49 млн грн отримали медзаклади, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації – виплати від НСЗУ отримали 144 таких лікарні.

Частина закладів не отримала оплати за пакетом “Стаціонарна допомога пацієнтам з коронавірусною хворобою у період з 1 по 30 квітня 2020 року”, оскільки МОЗ не надало офіційний лист з підтвердженою кількістю пацієнтів, які пройшли лікування у цих закладах.

З цієї ж причини 7 закладів взагалі не можуть укласти договір із НСЗУ, серед них зокрема є Київська лікарня швидкої допомоги.

Згідно з нормативними документами, НСЗУ не може здійснити оплату за пакетом без відповідного підтвердження від МОЗ.

Додатково

В тариф на оплату послуг медзакладів, в яких працюють мобільні бригади, включено: виїзд мобільної бригади до пацієнта з підозрою на СOVID-19, здійснення забору матеріалу для тестування на коронавірусну інфекцію методом ПЛР та доставка цього матеріалу в лабораторію.

Тариф, за яким НСЗУ оплачує послуги медзакладів за надання допомоги хворим на COVID-19 чи з підозрою на нього, включає доплати медикам, які безпосередньо працюють з такими пацієнтами, у розмірі до 300% до заробітної плати. За здійснення цих доплат лікарям та медпрацівникам закладу несе відповідальність головний лікар закладу.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, на Львівщині за останню добу додалося 184 випадки COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ