Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За минулий рік "Укроборонпром" передав ЗСУ майже 50 літаків і вертольотів

За минулий рік "Укроборонпром" передав ЗСУ майже 50 літаків і вертольотів, - прес-служба концерну.
За минулий рік «Укроборонпром» передав ЗСУ майже 50 літаків і вертольотів.

Підприємства кластера авіабудування ДК "Укроборонпром" за 2018 рік передали близько 50 літаків та вертольотів до Збройних Сил України, оновивши авіаційний парк та посиливши його модернізованими літальними апаратами.

Водночас на авіабудівних підприємствах проводились подальшої роботи з розробки глибоких модернізацій літаків, що стоять на озброєнні українського війська, а також створення нових зразків авіаційної техніки.

Півсотні бортів

За 2018 рік українське військо посилилось близько 50 літаками та вертольотами, які були модернізовані та відремонтовані силами кластера авіабудування, у який входить 16 підприємств ДК "Укроборонпром".

За цей рік українські льотчики отримали винищувачі Су-27 та МіГ-29, штурмовики Су-25, бомбардувальники та розвідники Су-24, транспортні літаки Ан-26 та Іл-76, навчально-тренувальні літаки L-39, вертольоти Мі-24, Мі-14 та Мі-8.

Цей результат став можливим завдяки налаштованій роботі авіабудівних підприємств "Укроборонпрому", які у 2018 році виконували Державне оборонне замовлення та зобов‘язання з ремонту.

Наприклад, у 2018 році ДП "Львівський державний авіаційно-ремонтний завод", у тісній кооперації з іншими підприємствами "Укроборонпрому", проводило роботи з серійної модернізації винищувачів МіГ-29 до рівня МіГ-29МУ1. Ці літаки отримали потужну радіолокаційну станцію, яка дає можливість збільшити дальність виявлення повітряних цілей, а також інтегровану в бортовий радіонавігаційний комплекс систему супутникової навігації. Окрім того, було значно розширено можливості контролю і реєстрації функціональних параметрів технічного стану літака, двигуна і ряду бортових систем. Також цей літак може виконувати спільні місії з силами країн-членів НАТО.

Львівські фахівці у 2018 році передали українським льотчикам біля півдесятка таких машин та продовжують роботи над черговою партією винищувачів.

З цехів конотопського "Авіакону" вийшли понад півтора десятків вертольотів Мі-24, Мі-14 та Мі-8. Окрім того, підприємство передало до війська дійсно унікальні машини – Мі-8МТП, що призначені для ведення радіоелектронної боротьби. Спеціальна апаратура цього вертольоту дозволяє встановлювати перешкоди наземним радіолокаційним станціям виявлення, наведення і цілевказівки, що дозволяє "засліпити" та дезорганізувати противника.

Водночас, "Одеський авіаційний завод" та "Чугуївський авіаційний ремонтний завод" провели значну роботу з оновлення та модернізації навчально-тренувальних літаків L-39, на яких українські курсанти опановують ази льотної підготовки, а діючи пілоти проводять постійні тренування для підвищення майстерності. Силами цих двох підприємств до льотних частин та військових вищих навчальних закладів було направлено біля півдесятка відремонтованих та модернізованих L-39.

Глибокі модернізації

Загалом, авіабудівні підприємства "Укроборонпрому" у 2018 році проводили роботи з глибокої модернізації літаків, що стоять на озброєння Повітряних Сил України. Ці роботи, в умовах необхідності ефективного підвищення можливостей наявного авіаційного парку, дозволяють, за відносно короткий термін, отримати літаки зі значно ширшими характеристиками та бойовими можливостями.

Саме такі роботи у 2018 році проводив "Запорізький державний авіаційний ремонтний завод "МіГремонт", який здійснює модернізацію винищувачів Су-27 та штурмовиків Су-25.

Модернізований Су-27, який отримує додатковий індекс 1М, оснащується новим радаром, що дає 30% збільшення дальності виявлення повітряних цілей, новий навігаційний комплекс, засоби контролю, реєстрації та обробки бортових параметрів. Су-27-1М також здатен виконувати спільні місій із силами Альянсу.

Запорозькі фахівці під час виконання робіт з модернізації Су-25 до рівня М1К проводять капітальний ремонт і встановлюють додаткове обладнання українського виробництва. Проводиться заміна аналогового прицілу на новий цифровий приціл, інтегрований в прицільно-навігаційний комплекс літака. Літак отримує нові засоби контролю і реєстрації польотних даних, а також модернізовану радіостанцію.

Значні роботи проводяться і для забезпечення захисту штурмовика. На Су-25М1К встановлюється комплекс захисту "Адрос" від ДП "НТК "Прогрес". Цей комплекс у рази підвищує захищеність літака від ракет з тепловим наведенням, заліплюючи головки самонаведення та відстрілюючи спеціальні теплові пастки.

"Одеський авіаційний завод" спільно з миколаївським "НАРП", розпочав розробку глибокої модернізації розвідника Су-24. Голове завдання цієї розробки – значно розширити можливості цього літака за рахунок сучасних цифрових систем та встановлення передової бортової апаратури.

Вестернизація літаків

У 2018 році ДП "Антонов", що входить до складу "Укроборонпрому", активізував процес інтеграції до світової авіаційної промисловості. І одним з перших проектів у цьому напрямі стали, спільно з турецькими партнерами, роботи над транспортним літаком короткого зльоту і посадки Ан-188.

Проект військово-транспортного літака Ан-188 передбачає повну вестернізацію всіх комплектуючих, впровадження сучасних та надійних технічних рішень, а також повну відповідність стандартам НАТО, як в частині обладнання, так і в питанні тактики застосування літака.

Закладені у проект рішення дозволяють створити перспективний військово-транспортний турбореактивний літак вантажопідйомністю до 50 т. Він зможе перевозити військову техніку всіх видів, військове та будівельне обладнання, вертольоти, до 300 солдат, а також гуманітарні вантажі, палети та контейнери. Ан-188 матиме можливість базуватися на різних аеродромах, в тому числі – на ґрунтових, та сідати на короткі смуги, довжиною лише 600-800 м.

Це значно розширює кількість аеродромів, з яких він може застосовуватись, що забезпечує високу ефективність нової машини. Окрім того, проект передбачає використання економічних сучасних турбореактивних двигунів, які забезпечують не тільки високу швидкість, але й значну дальність польоту.

Водночас, для потреб Повітряних Сил України триває розробка Ан-77, який має отримати авіоніку провідних світових виробників, що наблизить цей літак до стандартів НАТО. Передбачається, що саме Ан-77 має стати основою військово-транспортної авіації України. Його характеристики дозволять кардинально розширити боєздатність та мобільність десантно-штурмових військ.

Окрім того, у 2018 році ДП "Антонов" розпочав виготовлення другого експериментального зразка безпілотника оперативно-тактичного рівня "Горлиця". Цей БпЛА здатний безперервно триматися у польоті 7 годин, працювати на висоті 5 тисяч метрів, дальність його польоту – понад тисячу кілометрів.

"Горлиця" здатна вести розвідку, забезпечувати координацію вогню, а також вогневе ураження супротивника, використовуючи високоточні ракети "повітря-земля".

Основа авіаційної галузі

Водночас, проведення модернізації та ремонту української авіації було б неможливим без таких підприємств Концерну, як "Харківський машинобудівний завод "ФЕД", луцький "Мотор", хмельницький "Новатор", а також запорізький "Івченко-Прогрес".  

Навесні 2018 року "Івченко-Прогрес" отримав сертифікат відповідності європейським "Нормами льотної придатності EASA CS-E" на двигун AI-450СР, що призначений для навчально-тренувальних літаків типу DART-450. Цей двигун забезпечує виконання вищого пілотажу, включаючи перевернутий політ.

Силами ДП "Мотор" виконано капітальний ремонт декількох десятків двигунів для винищувальної авіації. Загалом, фахівці заводу успішно освоїли виробництво 5,5 тисяч деталей до авіаційних двигунів. Відповідно до запланованих заходів з імпортозаміщення на підприємстві відбувається поетапне освоєння нового виробництва та збільшення виробничих потужностей. Йдеться, насамперед, про деталі, які найбільш часто замінюються на авіадвигунах і є необхідними при кожному ремонті.

За 2018 рік вагомих результатів було досягнуто "Харківським машинобудівним заводом "ФЕД" та хмельницьким "Новатором", які є виробниками різноманітних агрегатів та бортової апаратури. Зокрема, "ФЕД" освоїв випуск нової продукції: ремонтно-грузових комплектів та  газотурбінного двигуна-енерговузла. Підприємство отримало нові фрезерні оброблювальні центри та отримало сертифікати відповідності новим версіям стандартів ISO 9001, а також сертифікати схвалення згідно Авіаційних правил України.

Таким чином, підприємства кластера авіабудування ДК "Укроборонпром" за 2018 рік повністю виконали поставлені перед ними завдання, посиливши українське військо та продовжили роботи з модернізації та розробки нових літальних апаратів на потребу Збройних Сил України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ