Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

За останні 10 днів роздрібні ціни на пальне зросли на 10-15 копійок

За останні 10 днів роздрібні ціни на пальне на заправках  зросли на 10-15 копійок. Ситуацію “Гал-info” прокоментував прес-секретар концерну “Галнафтогаз” Олесь Пограничний. 

 На думку прес-секретаря концерну “Галнафтогаз” Олеся Пограничного,  зараз ціни  на пальне залежать  від ситуації на світових ринках нафти і зокрема в Саудівській Аравії, і це дуже правильно для економічних відносин. Зросли відпускні ціни заводів і збільшилося сезонне споживання пального у зв’язку з жнивами. Тому зараз спрогнозувати, як підвищаться ціни дуже важко.
На сьогоднішній день оптові ціни на пальне  є такими: А-95 - 4850 грн за тонну, А-92 -  4560 грн, А-76 - 4450 грн і дизпаливо - 4180 грн за тонну.
Як повідомляло “Гал-info”,  попри всі суто економічні чинники, які впливають на ціноутворення на ринку нафтопродуктів, не варто забувати про політичні. Поки не буде призначено новий Кабмін, ціни регулюватимуться за законами ринку. Є небезпека, що державна нестабільність може розв’язати руки нафтотрейдерам, які у зв’язку з відсутністю держконтролю спробують підняти надбавки на пальне на АЗС.  Також багато залежатиме від дій нового Кабміну і парламенту. Зокрема, від того, хто стане прем’єр-міністром і від його політики.
     На думку експертів, регулювання цін небажане, бо воно не дає потрібного результату, і якщо навіть і врегульовує ситуацію на певний час, але призведе до набагато гірших наслідків. Але якщо регулювання таки буде цьогоріч, то воно мало би здійснюватися на загальнодержавному рівні і ні в якому разі не на рівні областей. Регулювання на рівні області може призвести до дефіциту, оскільки АЗС можуть відмовитися торгувати пальним, якщо їм це не буде вигідно. Нагадаємо, що в середині квітня минулого року на Львівщині була подібна ситуація, коли на АЗС після введення обмежень на розмір граничної надбавки раптово припинили продаж бензину марки А-95.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ