Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За останнє десятиріччя в Україні втричі зменшилось число абортів

В Міністерстві охорони здоров’я України відбувся «круглий стіл» на тему: «Медичні, соціальні, психологічні, духовні аспекти штучного переривання вагітності». Учасники заходу обговорили історичні особливості переривання вагітності в країнах світу, правові нюанси та специфіку комплексної медичної допомоги при небажаній вагітності, питання біоетики в контексті відповідальності за ненароджене життя. Про це повідомила прес-служба МОЗ.

Серед учасників розгляду цих актуальних питань були Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич, перший заступник міністра охорони здоров’я України Василь Лазоришинець, директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Раїса Моісеєнко, представники релігійних організацій, церков та конфесій, представники Бюро ВООЗ в Україні, фахівці Міністерства освіти та науки України, Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту та ін.

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич, звертаючись до учасників «круглого столу», наголосив, що профільне міністерство та Церква об’єднали зусилля в темі збереження людського життя та ставлять цю проблему на рівні держави. Попри різноманітність думок і позицій стосовно проблеми штучного переривання вагітності, учасники заходу були одностайні в одному: нове людське життя – це велика цінність, тож, кожен має усвідомлювати відповідальність і докладати максимум зусиль для збереження кожної вагітності, збереження морального та фізичного здоров’я матері і дитини.

На думку доктора морального богослов’я, декана філософсько-богословського факультету Українського Католицького Університету Ігоря Бойка, «піднімати сьогодні питання про цінність і гідність людського життя та розуміти його як дар, є одним із пріоритетів не лише держави, але й кожної людини». «Настав час, щоби ми спільно призадумалася над питанням відповідальності за довірене нам життя і над пошануванням його гідності від моменту зачаття до природної смерті», - наголосив отець Бойко.

Як відомо, демографічна криза в Україні супроводжується низьким рівнем народжуваності та високою загальною смертністю. Така ситуація виводить проблему здоров'я і тривалості життя в ранг загальнонаціональних. Саме в контексті погіршення здоров'я жінок, проблема незапланованої або небажаної вагітності стоїть дуже гостро в Україні. Директор департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Раїса Моісеєнко під час засідання поінформувала про проблеми охорони здоров’я жінок в контексті штучного переривання вагітності в Україні.

Як зазначалося на зустрічі, негативний вплив абортів на показники материнської та малюкової смертності на сьогодні ні в кого не викликає сумніву. Щорічно у світі помирає біля 70 тис. жінок від причин, пов'язаних з абортами, що складає 13% усіх материнських втрат. В Україні в 2009 році померло 4 жінки від ускладнень, пов`язаних з абортом, що склало 3,1% в структурі материнської смертності.

Не дивлячись на те, що штучне переривання вагітності наносить непоправної шкоди здоров'ю, аборт в Україні є легалізованим. Відповідно до декларованих прав людини в Україні жінка самостійно ухвалює поінформоване рішення про переривання вагітності. Після періоду заборони з 1936 року та страшної статистики позалікарняних абортів, він був легалізований в 1955 році. Легалізація аборту передбачала подальше зниження їх кількості шляхом розширення державних заходів заохочення материнства.

Основним програмним документом діяльності служби охорони материнства та дитинства на сьогодні є Державна програма «Репродуктивне здоров'я нації на період до 2015 року», яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 № 1849. Головним завданням цієї Державної програми є забезпечення умов безпечного материнства.

Завдяки цілеспрямованій політиці держави щодо профілактики абортів, впровадженню заходів планування сім'ї вдалося досягти за останнє десятиріччя зниження кількості абортів майже в 3 рази. Зниження кількості офіційно зареєстрованих абортів було більш істотним, ніж падіння числа пологів. У 1991-2008 р. число абортів знизилося більш як на 70%, у той час як число пологів - на 40%.

Як зазначалося під час «круглого столу», створення належних умов для реалізації репродуктивної функції є запорукою збереження і відтворення народу, нації, держави. З огляду на це, основною стратегією Міністерства охорони здоров’я є здійснення заходів щодо попередження штучного переривання вагітності шляхом пропаганди здорового способу життя, впровадження засад планування сім’ї з метою профілактики небажаної вагітності.

Міністерство стурбоване зазначеними проблемами українського суспільства і вважає, що консолідація зусиль різних верств населення, в тому числі релігійних організацій, щодо зниження абортів шляхом їх попередження та виховання високої моралі членів суспільства дасть змогу досягти спільної мети.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ