Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

За перших півріччя 2016 року незаконна порубка лісів зросла на 36%

9 листопада під головуванням військового прокурора Західного регіону України Олега Сенюка відбулася нарада з керівниками військових лісогосподарських підприємств Західного регіону України щодо стану додержання законодавства під час збереження та використання лісових ресурсів, проблемних питань та шляхів їх вирішення. Повідомила прес-служба військової прокуратури Західного регіону України.

Зазначалося, що лише за перших півроку 2016 року незаконна вирубка зросла на 36% у порівнянні з минулим роком і набуває масштабного характеру. Левову частку у незаконній порубці лісу займають військові лісгоспи.

За фактами незаконної порубки та пошкодження лісів, стану законності прокуратурами регіону у поточному році зареєстровано 15 кримінальних провадженнях з попередньо установленими збитками понад 24 млн грн, внесено 6 листів, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності 10 службових осіб та відшкодовано 50 тис грн.

У більшості виявлених порушень установлено зловживання саме службових осіб військових лісгоспів своїми обов’язками, що призводить до заподіяння навколишньому природному середовищу значних збитків.

Окрім того, прокурорами заявлено 11 позовів щодо стягнення 652 тис грн заподіяних збитків незаконними порубками лісу. Задоволено 7 позовів на суму 1,09 млн грн. Реально виконано рішень судів за позовами вказаної категорії на суму 45 тис. грн.

«Виходячи з цього, перед правоохоронними та контролюючими органами регіону стоїть надзвичайно важливе завдання – вжити заходів для припинення варварського нищення лісу. І для більшої ефективності на цьому напрямку потрібно внести зміни в законодавство», – каже Олег Сенюк.

Необхідним є повноцінне запровадження єдиного електронного обліку деревини, бази статистичних даних переробки та потреб деревини у державі,маркування електронними бирками встановленого зразку деревини, яка вирубана у військових лісгоспах. Також внесення змін до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», передбачити ліцензування виду діяльності, як заготівля та реалізація лісодеревини, діяльність пилорам та деревообробних підприємств, що дозволить забезпечити належний контроль у галузі, походження деревини тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ