Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Загрози виключення центральної частини Львова зі спадщини ЮНЕСКО немає – Лілія Онищенко

Питання про порушення у справі збереження світового значення історичного центру Львова є звичайною піар-кампанією зі сторони депутатів, що подали на розгляд законопроект „Про збереження об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”. Загрози виключення Львова зі спадщини ЮНЕСКО насправді немає. Про це в коментарі „Гал-info” повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.
За її словами, спроби затвердити такий законопроект відбувалися вже неодноразово, але наразі не дали якогось результату.
„Процедура із виключенням об’єкту зі спадщини ЮНЕСКО є дуже складною, навіть складнішою, ніж із його внесенням. Вона відбувається лише за поданням самого міста і тоді, коли пам’ятку практично неможливо відновити, наприклад після війни. Львів не гірший, аніж 10 років тому, і критерії до нього не змінилися: це збереження архітектурних і національних особливостей. Я 10 років тому займалася документацією із внесенням центру Львова до спадщини ЮНЕСКО, і тоді ситуація була значно гіршою, зокрема із тим, що тоді деякі будинки просто падали. Щодо Києва, то там виникла загроза із новим будівництвом. Власне на самій території Києво-Печерської лаври, що також є об'єктом спадщини ЮНЕСКО, відбуваються побудови котеджів на терасі пам’ятки, такі дії, звичайно, обурили пам’яткоохоронців, які почали бити на сполох через порушення гідрологічних умов, що в свою чергою є проблемою для храмових підвалів”, – говорить Лілія Онищенко.
Вона зазначила, що з 23 червня по 2 липня 2007 року в місті Крайстері у Новій Зеландії на черговій 31-ій сесії Комітету Світової Спадщини ЮНЕСКО відбувся звіт про стан збереження Ансамблю історичного центру Львова, який схвалили і визнали, що жодної загрози немає. „Перед тим, як звітували про стан збереження пам’яток у Львові, сюди у квітні минулого року до Львова приїжджав директор департаменту пам’яток ICCROM експерт Джозеф Кінг, який підтвердив стан об’єкту. Це є звичайна піар-кампанія, адже це компетенція комітету світової спадщини, а спроби таких проектів відбувалися неодноразово, зокрема минулого року від Писарчука”, – говорить Лілія Онищенко.
Нагадаємо, що найближчим днями відбудеться засідання парламентського комітету з питань культури та духовності щодо збереження об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на яке буде запрошено міського голову Львова Андрія Садового та людей, які у Львові відповідають за збереження історичного центру міста Львова.
На думку народних депутатів, руйнація та неналежне збереження історичних пам’яток у місті можуть спричинити виключення історичного центру міста Львів зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що, насамперед, матиме негативні наслідки для іміджу України у світі як держави, що не здатна захистити та зберегти унікальну культурну спадщину.
Як відзначив у коментарі „Гал-info член парламентського комітету з питань культури та духовності Ярослав Кендзьор, наскільки йому відомо, ЮНЕСКО занепокоєна тим, що об’єкти, якими вона опікується, знаходяться далеко не на тому рівні збереження, який має бути: «Як приклад можу навести ситуацію під час святкування 750-річчя Львова, коли під виглядом реставрації та ремонту будівельники просто захляпували історичні пам’ятники, фактично руйнувалася культура та архітектура центру міста Львова”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ