Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заклади вищої освіти України продовжують використання російської мови в освітньому процесі

Як повідомило Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, під час проведення акредитаційних заходів було встановлено низку випадків невмотивованого використання російської мови в освітньому процесі.

В Нацагентстві зазначили, що мова зокрема йде про:

  • викладання російською мовою освітніх компонентів або їх складових;
  • наведення наукової та навчально-методичної літератури російською мовою як обов’язкової;
  • використання перекладів фундаментальних праць російською замість оригіналів або українськомовних перекладів;
  • організація освітнього процесу для конкретного освітнього компонента винятково на російськомовних джерелах та навчально-методичному забезпеченні.

Ці дії йдуть в розріз з освітнім законодавством України: статтею 7 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р., статтею 48 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р., статтями 21, 22 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 р. та іншими нормативними актами.

Варто вказати, що ці практики порушують вимоги Критеріїв оцінювання якості освітньої програми, зокрема Критерій 1 Проєктування і цілі освітньої програми, Критерій 4 Навчання і викладання за освітньою програмою, Критерій 7 Освітнє середовище та матеріальні ресурси, Критерій 8 Внутрішнє забезпечення якості освітньої програми. Така освітня діяльність призводить до грубого порушення прав здобувачів вищої освіти, які здобували загальну середню освіту українською мовою та не володіють російськомовною термінологією на достатньому рівні.

Особливе обурення викликає те, що деякі українські заклади вищої освіти продовжують бути осередками зросійщення української молоді, ігноруючи Стратегію популяризації української мови до 2030 року “Сильна мова — успішна держава”, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 р. № 596, щодо утвердження всебічного використання української мови в усіх сферах (зокрема освітній і науковій) на всій території України з метою ствердження української ідентичності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ