Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Закон щодо реабілітації жертв комуністичного режиму набув чинності

Закон щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій тоталітарного режиму 1917-1991 років набув чинності 5 травня, передає УНН.

Закон спрямований на відновлення прав осіб, які були засуджені у позасудовому порядку, а також засуджені за діяння, які не вважаються злочинами у цивілізованому суспільстві.

Закон значною мірою заповнює правові прогалини, які мали місце у законодавстві, та, як очікується, поліпшить ситуацію із реалізацією колишніми політв’язнями і репресованими їхніх законних прав.

Зокрема, оновлено термінологію закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні", вводиться категорія потерпілих від репресій - родичів людини, яка була репресована комуністичним режимом. Унормована оновлена процедура реабілітації, що максимально враховуватиме усі обставини здійснення репресії проти конкретної особи. При цьому розгляд документів передбачає не тільки участь представників органів влади, а й об’єднань громадян, що опікуються відповідною тематикою.

Верховная Рада ухвалила цей закон 13 березня, Президент підписав його 2 травня. Він був офіційно опублікований у парламентській газеті "Голос України" 4 травня.

УНН
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ