Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал  |  Надзвичайні події

Замах на життя Ігоря Мосійчука - кому це вигідно і що робити?

Замах на життя народного депутата Ігоря Мосійчука, – це теракт спецслужб Росії чи наслідок загострення внутрішньої політичної боротьби в середині України до межі, коли потрібна «сакральна жертва»? Гал-інфо зібрало коментарі політиків та експертів.

Антон Геращенко, народний депутат України:

«Одна з версій слідства, в числі інших, – дії російських спецслужб щодо дестабілізації суспільно-політичної ситуації на тлі акцій протесту.

Раніше така ж доля спіткала журналіста Павла Шеремета, працівника ГУР МО Максима Шаповала, полковника контррозвідки Юрія Возного, підполковника Олександра Хараберюша.

Така ж доля в січні цього року була уготована і мені.

Бажаю моєму товаришеві Ігорю Мосійчук, його охоронцеві і Віталію Балі жити за всяку ціну!

Поліція і Служба безпеки України докладе всіх зусиль для розкриття цього терористичного акту.

Прокляття і загибель ворогам України!

Тарас Березовець, політолог:

«Замах на вбивство народного депутата Ігоря Мосійчука може бути пов'язано з його політичною діяльністю. А може, і не тільки з політичної, з огляду на його непросту роль в постреволюційних подіях. Плюс згадується стара чеченська історія Мосійчука з Рамзаном Кадировим.

 Другий аспект, що місцем замаху був обраний телеканал Еспресо, власниками якого є керівники Народного фронту Арсеній Яценюк, Арсен Аваков та Микола Княжицький. НФ відомий вкрай напруженими стосунками з бойовиками ОРДЛО і російськими спецслужбами. Проти Авакова і його радників Антона Геращенка і Зоряна Шкіряка слідчим комітетом РФ порушено одразу кілька справ. Яценюк оголошений чеченським бойовиком Єсентукським судом РФ. Тому місце теракту також може надати невипадковим і якось пов'язано з діяльністю НФ щодо країни-агресора. Хоча об'єктивно, канал розміщений в житловому п'ятиповерховому будинку на погано освітленій вулиці з двома рядами припаркованих автомобілів. Місце зручне для здійснення теракту такого роду. Підрив скутерів і мопедів, до речі, улюблений метод політичного вбивства спецслужб. Що побічно вказує на причетність російських. У будь-якому випадку, зважаючи на високу загрозу терактів в Києві влада має право ввести особливий режим безпеки в місті, обмеживши всі масові заходи. І буде цілком права».

Юрій Касьянов, волонтер:

«Та нікому нафіг не потрібен цей блазень Мосійчук – ні Кремлю, ні Банковій, ні Кадирову. Вибрали його саме тому. Здійснювали замах на нього тільки тому – тому що не шкода. Пі@ар Ляшка. Видатковий матеріал. Сакральна жертва для початку великого терору».

Юрій Бутусов, редактор у Цензор.НЕТ:

«Як вчиняють  держави, де ворог вбиває, на думку спецслужб, державних діячів?

Новий страшний теракт в Києві - серйозно поранений народний депутат Ігор Мосійчук, загинув його охоронець, важко поранений політолог Віталій Бала. І знову офіційна версія – теракт російських спецслужб. За останніх півтора року тільки в Києві готувалися і були здійснені замахи на таких осіб:

- начальник управління спецрезерву військової розвідки Міноборони полковник Максим Шаповал (загинув, вбивці не знайдені)

- журналіст Павло Шеремета (загинув, вбивці не знайдені )

- чеченський патріот і громадянин Грузії Темур Махаурі (загинув, вбивці не знайдені)

- чеченські патріоти Адам Осмаєв і Аміна Окуева (Осмаєв поранений, вбивця, агент російських спецслужб, – затриманий)

- екс-депутат Держдуми Денис Вороненков (загинув, поранений охоронець, вбивця застрелений, один з учасників вбивства затриманий, злочин розкрито, замовника замаху з Росії оголосили в розшук).

- народний депутат Антон Геращенко (вбивців, жителів Криму, виявила та затримала СБУ на стадії підготовки замаху, справу передано до суду, йде процес)

- і ось новий випадок. Вибух під телеканалом "Еспресо", поранений народний депутат Ігор Мосійчук, поранений політолог Віталій Бала, загинув охоронець.

На жаль, теракти стають частиною повсякденної реальності в країні, що воює.

Якщо влада України вважає, що цей новий замах - результат дій російських спецслужб, як це визначалося раніше щодо кількох з перерахованих вище замахів, то повинні бути вжиті заходи.

США у відповідь на виявлене втручання РФ у американські вибори різко згорнули видачу віз росіянам і закрили два російських консульства..

Також більшість країн, де ворог влаштовує теракти, відповідає адекватно - вибухами на території, окупованій або контрольованій противником.

Україна має ще один не використаний абсолютно у нас козир - підтримку національно-визвольних рухів в РФ, які борються за незалежність від кремлівського режиму.

Наш головний ворог – в Кремлі, і ми повинні об'єднувати всіх, хто бореться проти цього ворога, підпорядкувати всі сили перемозі.

За загибель Хараберюша, Шаповала, за цей новий вибух, за нову смерть, ворог повинен отримувати відсіч. Успіхи на таємному фронті у нас є. Але бажання домогтися миру за всяку ціну таку роботу дуже обмежує. Пора поставити нові конкретні завдання, виділити ресурси. Саме так треба діяти, якщо ми вважаємо, що проти нас ведеться війна. І якщо заявляємо, що наших людей вбиває ворог».

Олег Леонтьєв, адвокат‎: 

«Якщо себе не поважати та повірити у версію Гєращєнкі про причетність кадирівців до вибуху біля редакції телеканалу, то потрібно визнати: у них (кадирівців) воїстину – нордичний характер, витримка і уміння тримати себе в руках. Три роки чекати, допоки страва під назвою - "помста" охолоне з тим, щоб (за версією того ж Гєращенкі) здійснити теракт у потрібний час і у потрібному місці - достойно поваги.

Разом з тим, якщо звернути увагу на повідомлення регіонала-в-бігах Олійника про те, що він фінансує (!) палатку в протестному таборі в Маріїнському парку і цей факт (?) "розганяється" прихильниками влади та противниками протестів - багато чого стає зрозумілим.
Розвиваючи цю тему можна дійти до приголомшливих висновків, особливо - критично застосовуючи питання: "А, кому це вигідно?".

Нагадаємо, що 25 жовтня вечері у Києві біля офісу телеканалу Еспресо на вул. Адама  Міцкевича стався вибух. Постраждало п’ятеро людей, зокрема, народний депутат Ігор Мосійчук та політолог Віталій Бала. Двоє осіб загинуло – охоронець депутата Руслан Кушнір та колишній поліцейський Михайло Мормиль, що проходив повз. За даними СБУ, підірвали мопед поблизу місця пересування депутата. Сила вибуху попередньо оцінена як 1 кг в тротиловому еквіваленті. Вибух кваліфікували як теракт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ