Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Замість "Охматдиту" обіцяють новий Регіональний центр медицини дитинства

Учора, 10 жовтня, відбулося засідання Комісії з питань охорони здоров'я Громадської ради при Львівській ОДА. Комісія розглянула питання про об'єднання Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит" із Західним спеціалізованим дитячим медичним центром.

На зустрічі були присутні представники трудових колективів обох лікарень та громадські активісти.

Перед комісією виступила в.о. директора ЛОДКЛ «Охматдиту» Олександра Бурда, яка розповіла, що медиків дуже непокоять питання реорганізації. Зокрема, вони не розуміють, чому більшу лікарню збираються приєднати до меншої.

У процесі обговорення стало зрозуміло, що медичний персонал «Охматдиту» проти такого об’єднання. Натомість, із виступу керівника Західного спеціалізованого дитячого медичного центру Андрія Синюти стало зрозуміло, що вони підтримують таке об’єднання.

Він зазначив, що виникають ситуації, коли бракує спеціалістів, тому, очевидно, про скорочення працівників не йтиметься в процесі реорганізації.

«У лікарні «Охматдит» є напрямки, які у нас не повторюються. Правильно було б об’єднати два медичних заклади, щоб створити єдиний центр дитячої медицини, який буде опікуватися дітьми з усієї Західної України», сказав Андрій Синюта.

Директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Ірина Микичак наголосила, що з цього приводу медики обидвох лікарень вже неодноразово збиралися.

«Наша основна мета – це об’єднати та скоординувати усі ресурси, насамперед – кадрові. Нам важливо, щоб кошти не розпорошувалися і щоб одна лікарня не купувала послуги в іншої. Тому ми напрацьовуємо структуру однієї лікарні», сказала Ірина Микичак.

Вона також пояснила чому «Охматдит» приєднують до Західного спеціалізованого дитячого медичного центру.

«На назву ідуть потоки пацієнтів, бо пацієнти з інших регіонів України трактують Західний спеціалізований дитячий медичний центр, як головну лікарню Західної України», сказала Ірина Микичак.

Вона назвала цей процес маркетинговим ходом на ринку медичних послуг.

За її словами, об’єднаний медичний заклад поділять на клініки, він розміщуватиметься одразу на кількох локаціях.

Як зазначила Ірина Микичак, процес об’єднання  не зачепить лікарів, а натомість торкнеться адміністрацій.

«У процесі реорганізації будуть об’єднані адміністрації лікарень. Зараз ми маємо в кожному медзакладі по одному керівнику. В «Охматдиті» є шість заступників керівника, а у Західному медичному центрі – їх четверо. Залишиться один харчоблок, пральня та бухгалтерія. Тобто скорочення торкнеться лише адміністрацій, а не медичного персоналу», заявила Ірина Микичак.

Вона запевнила, що у Львові мають намір створити велику лікарню, яка б дала можливість лікувати дітей в Україні, а не везти їх за кордон.

«Мета: за 5-10 років створити новий Регіональний центр медицини дитинства. «Охматдит» залишиться структурним підрозділом центру, який буде створений в процесі реорганізації», - сказала Ірина Микичак.

Як повідомив начальник Управління майном спільної власності Львівської обласної ради Віктор Кусий, потрібно напрацювати проектно-кошторисну документацію для створення нової сучасної лікарні.

Під час обговорення виступила голова ГО «Батьківська рада Львівщини» Олена Пономарева. За її словами, батьки звертаються до неї через хвилювання з приводу можливого закриття  «Охматдиту». Відтак, нею була зареєстрована петиція проти ліквідації лікарні.

Громадська активістка Зоряна Іванків, під час свого виступу заявила, що це питання варто відкласти, адже у наступному році будуть вибори Львівської облради. Вона переконана, що такі питання мають вирішувати депутати нового скликання. Таку пропозицію лікарі та активісти зустріли оплесками.

Ірина Микичак зазначила, що рішення про реорганізацію винесли на сесію відповідно до пропозиції департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

«Я вважаю, що це правильне і юридично обґрунтоване рішення. Звернення департаменту до депутатів я не відкликала і не буду", заявила вона.

Зважаючи на неоднозначне ставлення до цього питання, комісія рекомендувала зняти його з порядку денного сесії Львівської облради.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, голова Львівської ОДА Маркіян Мальський повідомив на Facebook, що відкликає проєкт рішення "Про удосконалення надання медичної допомоги дитячому населенню у Львівській області".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ