Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зарплатні апетити: скільки хочуть заробляти молоді спеціалісти

Кожен другий спеціаліст-початківець хотів би заробляти мінімум 10 тис. грн. Як показало опитування Міжнародного кадрового порталу hh.ua, одного диплома для досягнення цієї мети недостатньо. Головними перешкодами на шляху до високих зарплат є відсутність досвіду й навичок, а також низький рівень знань іноземних мов.

Амбітність і бажання отримати все й відразу притаманне для більшості молодих людей. Роботодавці все частіше зазначають про завищені вимоги з боку спеціалістів-початківців. Особливо це стосується заробітних плат, на які хочуть претендувати пошукачі без досвіду роботи або з мінімальним досвідом.

Згідно з опитуванням, практично кожен другий мріє заробляти мінімум 10 тис. грн. Дещо більше третини хотіли б отримувати від 5 до 10 тис. грн. Проте лише один із восьми погодився б на зарплату в розмірі 3-5 тис. грн і тільки один зі ста готовий отримувати менше 3 тис. грн. Варто зазначити, що згідно з аналізом бази вакансій Міжнародного кадрового порталу hh.ua, найчастіше роботодавці пропонують молодим спеціалістам зарплату у розмірі 4-5 тис. грн.

Об’єктивно оцінюючи свої знання, навички й досвід, початківці знижують зарплатні очікування. Лише один із п’яти опитаних вважає, що він може претендувати на зарплату понад 10 тис. грн. Двоє із п’яти оцінюють себе як професіонала на 5-10 тис. грн на місяць. Третина ще скромніші у своїх побажаннях і вважають, що мають право претендувати на суму у розмірі 3-5 тис. грн. На зарплату нижчу ніж 3 тис. грн. погодилися б лише 6% респондентів.

Оцінюючи свої шанси на успішне працевлаштування, спеціалісти без досвіду визначили головні фактори, які можуть вплинути на розмір їхнього заробітку. Четверо із п’яти вважають, що головною причиною, яка заважає їм претендувати на високі зарплати, є відсутність досвіду й навичок. Практично дві третини головною перепоною на шляху до високої зарплати назвали недостатній рівень англійської мови. Двоє із п’яти переконані, що, оцінюючи пошукача, роботодавець передусім звертає увагу на особисті якості, а також враховує навички роботи з комп’ютером і програмним забезпеченням.

Менше третини опитаних вважають, що на успіх у працевлаштуванні впливає наявність вищої освіти, й лише четверо зі ста вірять, що на допомогу прийде червоний диплом. Не забули українці згадати про соціальний капітал або, простіше кажучи, «зв’язки». Також у відповідях респонденти писали про навички критичного мислення, розуміння бізнес-задач, уміння вирішувати проблеми, а також готовність приймати рішення й брати на себе відповідальність.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у вересні 2016 року. В опитуванні взяли участь 207 молодих спеціалістів у віці до 25 років із різних регіонів України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ