Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завершено реставрацію іконостасу з монастиря Скит Манявський

24 лютого у конференц-залі Палацу мистецтв у Львові відбулася наукова конференція з нагоди завершення реставрації пам’ятки загальнонаціонального значення – іконостаса церкви Воздвиження Чесного Хреста із монастиря Скит Манявський. Іконостас великих розмірів (орієнтовно 13 х 11 м), складається з шести рядів, в яких розміщено близько 100 ікон різних розмірів, від мініатюр до ікон величиною понад два метри. Про це повідомила Релігійно-інформаційна служба.
Іконостас зі Скиту Манявського зазнав неодноразових демонтажів, втрат і поновлень. Через це він також увібрав найкращі досягнення українських іконописців, різьбярів, позолотників попередніх століть і став високим досягненням національної культури.
Завдяки старанням Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, першого директора Національного музею у Львові, Іларіона Свєнціцького та їхніх послідовників іконостас церкви Воздвиження Чесного Хреста Скиту Манявського зберігся і є невід’ємною частиною духовної та мистецької спадщини України.
Наприкінці XX – на початку XXI ст. (1998-2005 р.р.) за ініціативи тодішнього директора Національного музею у Львові Василя Отковича розпочалися фундаментальні науково-дослідні та реставраційні роботи новим поколінням реставраторів. Їх виконали фахівці Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України – лідера реставраційної справи в Західному регіоні України. Роботи тривали вісім років.
 Іконостас буде встановлення у великому залі Національного музею у Львові, на проспекті Свободи, 20.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ