Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завтра виповнюється 100 років від дня освячення храму Преображення ГНІХ, що у місті Львові

29 квітня 2006 року виповнюється 100 років від дня освячення храму Преображення ГНІХ, що у місті Львові — про це повідомив прес-секретаріат глави УГКЦ.
Із цієї нагоди у парафію завітає Високопреосвященний Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ Львівський та відслужить Божественну Літургію.
Історія Преображенського храму починається ще у XVII столітті і є пов’язана з приїздом до Львова монахів тринітаріїв. Середмістя тоді було оточене мурами, а забудова займала більшу частину поверхні тісних середміських ділянок. У криптах церкви збереглись стіни пивниць двох кам’яниць, які з великими труднощами набули монахи тринітарії, приїхавши до Львова у 1685 році. По боках церкви були ще дві інші кам’яниці, які також зайняв у 1686 році монаший орден.
29 квітня 1906 року храм було освячено Преосвященним Митрополитом Галицьким Андреєм Шептицьким, Єпископом Перемишльським Константином Чеховичем та Єпископом Станіславівським Григорієм Хомишином. Він став оплотом національної свідомості українців на відміну і протиставлення Народному Дому, який був осередком москвофільства. Власне й через це, майже всю важливу роботу після Гавришкевича, виконували іноземні фахівці, незважаючи на те, що у Львові було багато своїх. Народний Дім у такий спосіб виражав свою ворожість до прогресивного українського руху, в якому були передові галицькі митці. По суті, це перший храм, з якого почалася легалізація УГКЦ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ