Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заява Єврейської конфедерації України

Нижче подано текст заяви без змін та виправлень:

Володимир Путін вкотре торкнувся єврейського коріння Президента України Володимира Зеленського і звинуватив його в тому, що він покриває «неонацистський режим».

Цього разу він звинуватив «західних кураторів» у тому, що це вони «призначили» Володимира Зеленського головою сучасної України, щоб прикривати злочини неонацистів – нащадків українців, які під час Голокосту знищили півтора мільйони українських євреїв.

При цьому російський президент посилався на нібито коментарі «простих громадян Ізраїлю», які говорять про це в інтернеті.

У зв'язку з цим вважаємо за необхідне заявити.

По-перше.

Володимир Зеленський – законний та демократично обраний більшістю українських громадян Президент. Цей вибір зробив саме український народ, а не західні куратори, як стверджує Путін. Україна, на відміну від Росії, - демократична держава, в якій президенти не призначаються довічно.
Те, що на чолі держави опинився етнічний єврей, дає єврейській громаді України лише додатковий привід для гордості.

По-друге.

Український неонацизм – абсолютний міф, народжений російською пропагандою. Українська єврейська громада ніколи в сучасній історії не розвивалася та не процвітала так, як у незалежній Україні. Пік цього розквіту припав якраз на початок 2022 року.

По-третє.

Громадяни Ізраїлю займають щиру проукраїнську позицію. Численні соціологічні опитування показують незмінно високу підтримку ізраїльтянами України на рівні близько 80%.

Під час російських обстрілів в Україні гинуть, зокрема, і євреї.

У лавах ЗСУ сьогодні воюють чимало етнічних євреїв з України та Ізраїлю.

По-четверте.

У період Голокосту ініціаторами та виконавцями «остаточного вирішення єврейського питання» були саме нацисти.

Щодо українців-колабораціоністів, то під час Другої світової війни колаборанти були у всіх країнах Європи. При цьому в Радянському Союзі більшість колаборантів складали саме росіяни. За деякими даними, з вермахтом співпрацювало до 500 тисяч росіян.

І останнє.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю Праведників народів світу – неєвреїв, які рятували євреїв під час Голокосту. За версією Яд Вашем, 2691 українець удостоєний цього почесного звання. За даними українських дослідників, кількість Праведників-українців може перевищувати 10 тисяч. На їхньому рахунку – десятки тисяч врятованих життів євреїв.

Єврейська конфедерація України категорично відкидає усі звинувачення, висловлені Володимиром Путіним на адресу Президента України Володимира Зеленського та українського народу. Ми вважаємо це черговою спробою країни-агресора використати неонацистські наративи для виправдання свого вторгнення в Україну.

Президент Єврейської конфедерації України
Борис Ложкін

Головний рабин Києва та України
Яків Дов Блайх

Директорка Єврейської конфедерації України
Інна Іоффе

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ