Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Заяви Захарченка щодо виборів 18 жовтня – це шантаж європейців, – Фесенко

Заяви Захарченка наразі є намірами. Але фактично це є шантажем, причому не стільки нас, скільки наших західних партнерів. Про це в коментарі «Гал-інфо» зазначив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Він зазначив, що в разі, якщо ці наміри будуть реалізовані, то це означатиме не реалізацією, а грубе порушення Мінських домовленостей.

«Фактично це буде таким порушенням Мінських домовленостей, яке поховає мінський переговорний процес. Це буде жирний хрест на Мінську-2. Так само, як вибори в листопаді минулого року поховали Мінськ-1», – сказав політолог.

Володимир Фесенко нагадав, що в Мінських домовленостях чітко записано, що місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей можуть пройти лише за українським законом.

«А український закон вказує, що дату виборів визначає не Захарченко, а Центральна виборча комісія України. Більше того, якщо буде ухвалено новий виборчий закон про місцеві вибори, то в ньому написано, що в виборах можуть брати участь тільки українські партії», – уточнив він.

Політолог також додав, що ухвалений в березні цього року закон щодо лінії розмежування встановлює, що місцеві вибори на окупованих територіях можуть пройти лише за умови, що там будуть вільно діяти українські засоби масової інформації, українські політичні сили, що в них зможуть взяти участь українські кандидати.

«Інакше кажучи, українські вимоги вже сформульовані, але інша сторона їх ігнорує. А якщо вона ігнорує українське виборче законодавство, то такі вибори будуть суперечити Мінським домовленостям», – резюмував Володимир Фесенко. 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ