Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Збиття літака МАУ: Іран продовжить співпрацю при розслідуванні

Іран продовжить співпрацю з іншими країнами у розслідуванні збиття іранськими військовими літака МАУ, запевнили в Тегерані. Там також закликали не політизувати катастрофу.
Фото: Офіс Президента України

В Ірані запевнили, що продовжать співпрацювати з іншими країнами у розслідуванні збиття літака "Міжнародних авіаліній України" (МАУ) біля Тегерана. Про це йдеться у заяві Організації цивільної авіації Ірану, опублікованій у вівторок, 4 лютого. Крім того, Тегеран просить "не політизувати" катастрофу, - передає DW.

"Звісно, від усіх сторін очікується, що вони уникатимуть політизації цієї аварії, а також не перешкоджатимуть технічному та спеціалізованому розслідуванню", - зазначили в Організації цивільної авіації Ірану, цитує інформагентство Reuters. В організації також запевнили, що вона не була попереджена про будь-які запуски ракет перед збиттям українського літака.

П'ять країн вимагають від Ірану віддати "чорні скриньки"

Цього ж дня на сайті міністерства закордонних справ Канади з'явилося повідомлення про підсумки телеконференції представників п'яти країн, громадяни яких загинули внаслідок збиття літака МАУ: України, Канади, Швеції, Афганістану та Великобританії.

"Усі країни стурбовані тим, що Іран не передає "чорні скриньки". Додаток 13 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію вимагає, щоб це відбулося без зволікань", - йдеться у повідомленні.

В інтернеті з'явився аудіозапис розмови пілота

Нещодавно в інтернеті з'явився аудізапис розмови пілота іранського літака з командно-диспетчерським пунктом аеропорту Тегерана. Про цей запис говорив і президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу "1+1". За словами Зеленського, іранський літак якраз йшов на посадку і його пілот бачив, як в напрямку літака МАУ летіла ракета. Пілот сказав, що бачив предмет, схожий на ракету, англійською та перською мовами. "Дійсно, це доводить, що іранська сторона знала з самого початку, що наш літак збила ракета, це їм було відомо вже на момент збиття", - заявив Зеленський в інтерв'ю.

Тегеран у відповідь 3 лютого звинуватив українську владу у витоку "конфіденційних доказів" і сказав, що більше не ділитиметься з Україною даними щодо розслідування.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран-Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився в Ірані вранці 8 січня. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.

11 січня іранська влада визнала, що Boeing помилково збили іранські військові. Президент Ірану Хасан Роухані пообіцяв, що усі причетні до збиття літака МАУ будуть покарані. В країні вже затримали кількох осіб, які можуть бути причетні до цієї трагедії. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ