Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський підписав Закон щодо захисту права на безпечний рух осіб з інвалідністю

Президент Володимир Зеленський підписав Закон ʺПро внесення змін до Закону України ʺПро дорожній рухʺ щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах коліснихʺ № 309-IX, що його Верховна Рада ухвалила третього грудня 2019 року. Про це повідомили у прес-службі Глави держави.

Документ має на меті захист права на безпечний рух представників маломобільних груп населення, зокрема осіб з інвалідністю у кріслах колісних.

Наразі люди у кріслах колісних з двигуном не є учасниками дорожнього руху, тому фактично позбавлені права на безпечний рух.

Цей документ доповнює Закон ʺПро дорожній рухʺ статтею 19-1, у якій передбачені основні права та обов’язки осіб, які рухаються у кріслах колісних.

Закон наближує до європейських стандартів відносини у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Відповідно до Європейської угоди (Женева, 1971), що доповнює Конвенцію про дорожній рух, відкриту для підписання у Відні 8 листопада 1968 року, до пішоходів прирівнюються особи, які переміщуються в інвалідних візках, що приводяться в рух ними самими або що рухаються зі швидкістю пішохода. Водночас такі люди мають право у будь-якому разі рухатися по проїжджій частині дороги.

Закон набирає чинності на наступний день після публікації та вводиться в дію через шість місяців.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 4 грудня Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Закону України "Про дорожній рух" щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних" (законопроект №0963). Цим законом людей на візку визнали повноцінними учасниками дорожнього руху.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ