Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Зеленський звільнив посла України в Білорусі

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Ігоря Кизима з посади Надзвичайного і Повноважного посла України в Білорусі.
Фото з Facebook-сторінки Ігоря Кизима

Про це йдеться в указі №346/2023.

Кизим став послом України в Білорусі ще в лютому 2017 року.

Зазначимо, що Україна досі не розірвала дипломатичні відносини з Білоруссю, а зробила це лише з росією. Український уряд навіть кілька разів викликав посла в Білорусі для консультацій, проте незабаром той знову повертався до Мінська.

Востаннє Міністерство закордонних справ викликало Кизима для консультацій у квітні цього року, коли самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зустрівся з ватажком бойовиків денисом пушиліним. Після того український посол уже не повертався до Мінська.

Роль Білорусі у війні рф проти України

Білорусь не відправляла до України власних військ, але надала свою територію для російських військ, які здійснюють обстріли України. Також Лукашенко активно підтримує політику путіна.

Станом на квітень, за оцінками прикордонників, у Білорусі було приблизно 2 тисячі російських військових. Але ця кількість постійно змінюється, адже відбувається ротація.

А влітку 2022 року президент рф володимир путін заявив, що росія передасть Білорусі ракетні комплекси «Іскандер-М», які зокрема можуть мати ядерні боєголовки. Станом на 20 червня цього року в українській розвідці вважали, що росія ще не передала Білорусі жодної ядерної боєголовки, але процес можливого переміщення уже відбувається.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ