Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Буському районі тривають земельні війни

23 та 24 квітня працівники фірми «Агролан-захід» зайшли з сільськогосподарською технікою на поле біля села Заводське в Буському районі з наміром обробити 60 га. Проте цій фірмі тут належить лише 23 га. Про це сьогодні, 27 квітня, під час прес-конференції повідомив директор ТзОВ «Захід Агро Львів» Ігор Пастущак.

"Я маю на цій ділянці за зареєстрованими договорами 16 га. Я не хотів, щоби вони обробляли мої землі. Тому я заблокував їхню техніку та викликав поліцію. Цей конфлікт тривав два дні. Потім вони поставили свої межеві знаки. Але обробляти землю, яка їм належить, не стали", - каже фермер, який обробляє тут землі вже 14 років, і запевняє, що представники фірми «Агролан-захід» пояснювали свої дії усними домовленостями з керівництвом Буської райдержадміністрації.

Заступник директора ПП «Західний Буг» Юрій Одноріг повідомив, що аналогічна ситуація сталася 14 квітня у селі Тур’є, коли компанія «Стир-Агро» почала обробляти земельну ділянку. "Встигли обробити 20 гектарів, хоча на цьому полі вона ("Стир-Агро" - ЩЛ) не має жодної зареєстрованої земельної ділянки. Ми їх заблокували та викликали поліцію. Але працівники розбили нам автомобіль. Поліція забрала техніку з поля. Після цього зустрічалися з керівництвом району та доводили з документами в руках, що «Стир-Агро» не має тут жодного сантиметра землі".

Фірми, які розпочали обробляти чужі землі, офіційно належать громадянам Туреччини - Онуру  Четінджевізу, Іхсану Четінджевізу та Їлдизу Біролу, які також є власниками фірми «Онур». Вона займається будівництвом та ремонтом автодоріг у Львівській області. 

Водночас представник компанії "Агросетон" та директор "Агролан Захід" Валентин Коваленко висловився, що ситуація абсурдна: "Фермери використовують землі незаконно, не укладаючи договорів оренди. Вони звикли використовувати багато землі, не сплачуючи податки і мінімально виплачуючи орендну плату. Наголошую - жодного податку вони не сплачують, і звикли це робити роками".

Юлія Улинець, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ