Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Жодного зі своїх працівників ми не залишили без шматка хліба, – проректор Львівського університету

Понад сотня працівників Львівського національного університету імені Івана Франка, які були звільнені наказом від 29 грудня минулого року, працювали на своїх посадах за сумісництвом, на пів ставки, і це не було їхнє основне місце праці. Про це в коментарі журналістам розповів проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ Володимир Кирилич.

За словами проректора, причиною підготовленого ним наказу про оптимізацію структури вишу став наказ міністра освіти від 27 вересня минулого року, виконання якого потребувало від університету звільнення третини працівників бібліотеки ЛНУ.

«Наказом міністра нам доведена типова структура бібліотеки навчального закладу 3-4 рівня акредитації. Скільки ми не намагалися довести, що є бібліотеки такого університету як наш із 3,5 млн фонду плюс стародруки, інкунабули ще єзуїтських часів, і є молодші навчальні заклади, це нічого не дало. Нова, доведена міністерством структура передбачає ліквідацію деяких підрозділів і загалом звільнення 53 працівників  з понад 160. Більше того, ми навіть не можемо платити ці ставки за рахунок коштів, які самі заробляємо», – сказав Володимир Кирилич.

Відтак, додав проректор, звільнення 116 осіб технічного персоналу (лаборанти, працівники комп’ютерних класів, кафедр, факультетських і кафедральних бібліотек), – це спроба знайти нове місце праці для людей, які будуть скорочені з бібліотеки, що була їхнім основним місцем праці і джерелом заробітку.

«Скажімо, на кафедрі є одна ставка лаборанта, на якій працюють двоє студенів. Їхня основна зайнятість, все-таки, навчання. То ж ми краще візьмемо на цю ставку когось із бібліотеки з подібною спеціалізацією. Або є багато людей, які працюють в інших підрозділах університету і ще отримують пів ставки як лаборанти, тобто, мають півтори ставки. А дехто взагалі працював за межами університету. Те ж саме стосується осіб, що викладають в університеті, але при цьому ще на пів ставки очолюють інститути, кажімо Інститут франкознавства. Ми нікого не позбавляємо основного місця роботи і шматка хліба. Більше того, зі 116 звільнених сім людей ми уже повернули, скасувавши їх накази, коли з’ясували, що це було їхня основна робота», – запевнив Володимир Кирилич.

Додамо, що за інформацією Гал-інфо, обернення працівників університету викликало не лише звільнення, а й той факт, що вони не були про нього попереджені. Наказ вийшов наприкінці грудня, а ознайомилися люди з ним уже після Нового року. Дехто дізнався буквально, вчора-позавчора. Виходить, люди кілка днів ходили на роботу, не знаючи про своє звільнення.

Проректор пояснив: дійсно, ніхто не попередив працівників заздалегідь. Але, додав він, у випадку звільнення сумісників це і не потрібно. 

Що стосується працівників бібліотеки, то у разі звільнення їм ще до березня виплачуватимуть заробітну плату, як належить за законом. Протягом цих двох місяців в університеті намагатимуться вирішити проблему з їх працевлаштуванням.

Фото: pizzatravel

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ