Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Журналіст просить відгукнутися потерпілих вкладників КС «Галіція Кредит»

Редактор львівського правозахисного сайту «Правком» Віктор Корнієнко просить відгукнутися львів’ян, що постраждали від злочинної діяльності керівників кредитної спілки «Галіція Кредит» (номери контактних телефонів: 050 691 57 30, 096 724 71 04).

У зверненні, яке розміщено на сайті «Правкому», зазначено, що кримінальна справа за фактом заволодіння грошовими коштами членів КС «Галіція Кредит» була порушена ще у 2010 році. Обвинувачення у цій справі слідство висунуло Долгополову Дмитру Сергійовичу, що обіймав посаду голови спостережної  ради КС «Галіція Кредит» (за ч. 4 ст. 190, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 2. ст. 364, ч. 2 ст. 366 КК України) та Грунтковській Ользі Мар’янівні, котра працювала на посаді голови правління кредитної спілки (за ч. 5 ст. 191 КК України).

Довгополов Д.С., зокрема, обвинувачувався в тому, що, будучи службовою особою, особисто за попередньою змовою з Грунтковською О.М. в період з 2007 по 2009 рр. шляхом зловживання своїм службовим становищем заволодів грошовими коштами вкладників кредитної спілки в особливо великих розмірах – на суму 3,4 млн грн (загалом в справі фігурувало понад 150 постраждалих).

У подальшому, в квітні 2011 року, вказану кримінальну справу було скеровано до Франківського районного суду Львова для розгляду по суті. Однак через неповноту досудового слідства та ряд суперечностей, що містились в  матеріалів справи, суд постановив скерувати кримінальну справу прокурору Львівської області для проведення додаткового розслідування.

Після додаткового розслідування, яке тривали понад п’ять  років, кримінальну справу повторно скерували на розгляд по суті до  Франківського районного суду Львова. Справу розглядала  суддя Мартьянова С.М., яка своїм рішенням вдруге повернула її на додаткове розслідування.

«Вкладниками кредитної спілки «Галіція Кредит» в основному були громадяни похилого віку, у яких аферисти видурили останні кошти. – йдеться у зверненні  журналіста. – З часу, коли вони звернулися до правоохоронців і було  порушено кримінальну справу, минуло вісім років, однак досі ніхто не покараний.

Водночас низка фактів вказує на те, що цю кримінальну справу правоохоронці розвалювали умисно. Пов’язано це, зокрема, може бути з тим, що Долгополов Д.С. є адвокатом та колишнім працівником органів внутрішніх справ (зокрема,  він працював слідчим слідчого відділення Сихівського районного відділу ЛМУ ГУ МВС у Львівській області). Відомо також, що в правоохоронних органах  працюють інші близькі родичі Долгополова Д.С.».

«Розпочавши журналістське розслідування за фактами, що свідчать про умисний розвал кримінальної справи стосовно керівників КС «Галіція Кредит», я зіткнувся з ситуацією, коли потерпілі відмовляються йти на контакт, – наголошує у своєму зверненні журналіст. – Головний аргумент звучить так: колишні засновники та керівники кредитної спілки все давно «порішали» – в поліції,  прокуратурі, судах, посадити їх за грати, отримати відшкодування, завдане злочином,  – не реально. Отож, прошу відгукнутися  тих, хто думає інакше: хто не втратив надію добитися справедливого розслідування».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ