Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Журналістів Соколову і Бутусова викликають на допит у ДБР

Українську журналістку і телеведучу Яніну Соколову та головного редактора «Цензор.нет» Юрія Бутусова викликали на допит у Державне бюро розслідувань через нібито операцію (яку ОП заперечує) українських спецслужб для затримання бойовиків російської ПВК «Вагнера».

Про це вони повідомили у Facebook, передає Громадське.

Соколова написала, що викликали через розголошення «секретних відомостей» за ст. 328 (про розголошення відомостей, що становлять держтаємницю та спричинило тяжкі наслідки).

Журналістка також запевнила, що на допит 5 жовтня піде.

Бутусов також зазначив про «парадокс» виклику журналістів на допит, бо вважає, що потрібно розслідувати «провал операції, а не витік документів після провалу».

Він зазначив, що розповість слідчим всі ключові факти на допиті 29 вересня, щоб залучити реальних учасників справи.

Що казали Соколова та Бутусов?

Юрій Бутусов одним з перших поширив інформацію про провал спецоперації СБУ із затримки бойовиків ПВК Вагнера. Він заявляв, що операцію провалилась саме через витік інформації з Офісу президента.

Яніна Соколова опублікувала декілька YouTube-роликів з аудіозаписами «телефонного вербування» бойовиків ПВК Вагнера. На записах чоловіки начебто зізнаються в участі бойових діях на Донбасі проти України, а також ㅡ збитті українських літаків.

Що за «спецоперація»?

14 серпня Білорусь віддала Росії затриманих у Мінську найманців ПВК «Вагнера», попри те що Україна оголосила їм підозру за злочини на Донбасі. А через три дні в інформаційному просторі України почали активно обговорювати версію про те, що «візит» бойовиків «Вагнера» до Білорусі був нібито операцією українських спецслужб для їхнього затримання.

Згідно з цією версією, операцію вже на завершальній стадії зупинив Офіс президента, а точніше сам Андрій Єрмак, назвавши її такою, що є не на часі через анонсований обмін полонених.

Ішлося про нібито операцію Служби безпеки, якою керував заступник голови СБУ Руслан Баранецький разом із заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим. Згодом з’явилася інша версія: начебто спецоперацію готувало Головне управління розвідки України.

Єрмак заперечив, що таку операцію українські спецслужби проводили.

А що за «вагнерівці»?

У Білорусі в ніч на 29 липня затримали 33 найманців приватної військової компанії «Вагнера». Слідство спочатку сказало, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які відбулись 9 серпня.

Серед затриманих були й ті, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хотіла екстрадувати їх і судити. Офіс генпрокурора оголосив підозри 28 «вагнерівцям» про участь у терористичній організації, серед них є 9 українців.

Україна направила Білорусі офіційний запит на екстрадицію найманців, але через декілька днів влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ