Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЗМІ: саміт у "нормандському форматі" проведуть без РФ

Поінформовані джерела в Києві кажуть, що у травні в місті Ахен на заході Німеччини може відбутися саміт лідерів Німеччини, Франції та України, присвячений розміщенню на Донбасі миротворців ООН. Фактично йдеться про зустріч у "нормандському форматі" за винятком одного з його учасників - президента Росії. Про це повідомляє російська газета Коммерсант, передає УНН.

За даними джерел, головним пунктом порядку денного тристороннього саміту в німецькому Ахені стане ситуація на сході України і можливість розміщення на Донбасі "блакитних шоломів" ООН. Поінформоване джерело, близьке до Адміністрації Президента України повідомило, що "підготовча робота" до тристороннього саміту в Ахені має бути проведена під час візиту в Берлін Президента Петра Порошенка, який відбудеться 10 квітня, і його переговорів з канцлером Ангелою Меркель.

Імовірно, зустріч пройде "на полях" традиційної церемонії вручення престижної міжнародної премії імені Карла Великого- засновника Франкської імперії, який правив з Ахена, пише видання.

Джерело, близьке до МЗС України, вважає, що "урізаний нормандський формат" на саміті в Ахені зовсім не означає, що рішення щодо Донбасу будуть прийматися в обхід і без відома Москви.

"Через справу Сергія Скрипаля зараз у відносинах Росії із Заходом виник вкрай несприятливий емоційний фон. Тому провести повноцінний чотиристоронній саміт не представляється можливим. Однак, я не думаю, що його підготовка буде проходити без відома Кремля. Більш того, президент Франції Еммануель Макрон, який також в травні збирається відвідати Москву і Санкт-Петербург, напевно обговорить з Володимиром Путіним тему миротворців на Донбасі", - повідомив український дипломат.

Джерело в МЗС РФ зазначило, що Москва не заперечує проти контактів у подібному форматі. "Нічого проти такого роду зустрічей ми не маємо. Нехай збираються. Але потрібно розуміти, що питання про миротворців на Донбасі вирішуватися буде не в Ахені, а в Радбезі ООН. Без рішення Радбезу миротворці там не з'являться", - повідомило джерело.

Нагадаємо, раніше в АП повідомили, що лідери країн "нормандської четвірки" розглянуть можливі шляхи прискорення імплементації мінських домовленостей у найближчі місяці.

УНН
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ