Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Звинувачений у шпигунстві австралійський письменник у Китаї відмовився від апеляції

У китайських судах рівень обвинувальних вироків становить 99,9%
фото Укрінформ

Австралійський письменник Ян Хенцзюнь, засуджений у Китаї до смертної кари з відтермінуванням виконання вироку на два роки, не буде оскаржувати рішення суду, щоб не затримувати надання йому вкрай необхідної медичної допомоги.

Про це передає Укрінформ.

Сім’я Яна, в тому числі двоє його синів, які живуть в Австралії, і близькі друзі заявили, що Ян вирішив відмовитися від свого законного права оскаржити смертний вирок, оскільки немає жодних підстав сподіватися, що китайський суд може виправити несправедливість його вироку.

За їхніми словами, у китайських судах рівень обвинувальних вироків становить 99,9%, а виправдовувальні апеляційні рішення трапляються надзвичайно рідко.

«Подання апеляції лише відтермінує можливість отримання адекватної та контрольованої медичної допомоги після п’яти років нелюдського поводження та жахливої медичної недбалості», – йдеться в заяві.

Рідні нагадали, що під час п’ятирічного утримання під вартою у Яна розвинулась серйозна хвороба нирок, і він потребує лікування.

«Рішення Яна відмовитися від апеляції жодним чином не змінює той факт, що він невинний і морально незламний», - заявила сім’я.

Умовний смертний вирок у Китаї дає обвинуваченому дворічну відстрочку від виконання, після чого такий вирок автоматично перетворюється на довічне ув’язнення.

Родина Яна закликала австралійський уряд домагатися його звільнення за медичними показаннями або передачі Австралії.

Хоча деталі справи офіційно не оприлюднені, друзі засудженого кажуть, що у вироку, зачитаному в суді, стверджується, що він передав секрети Тайваню в 1994 році.

«Абсурдність висунутих проти Яна звинувачень у шпигунстві 30-річної давнини говорить про те, що сторона обвинувачення не змогла отримати жодного зізнання», - заявили його рідні.

На їх переконання, Ян є австралійським політичним в’язнем, якого в Китаї засудили до смертної кари через його твори на підтримку індивідуальних свобод, конституційної демократії та верховенства права.

Міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг заявила, що Австралія продовжуватиме захищати Яна.

«Уряд Австралії розуміє і поважає важке рішення, яке доктор Ян прийняв щодо його апеляції», - сказала вона.

Нагадаємо, на початку лютого суд у Пекіні за звинуваченнями у шпигунстві засудив австралійського письменника китайського походження Яна Хенцзюня до смертної кари з відтермінуванням виконання вироку на два роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ