Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Зимовий відпочинок: управління туризму пропонує підбірку локацій з чанами

Управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації продовжує щотижневу рубрику #Зимовий_відпочинок. Відтак, пропонує цього тижня спланувати вихідні, відвідавши віпочинкові комплекси з чанами.

“Чан став справжньою цікавинкою для туристів, послуга подеколи стає навіть популярнішою за традиційні лазні й сауни, - зауважила Наталя Табака, начальниця управління туризму та курортів Львівської ОДА. - Ймовірно тому, що багато хто з таким теплим відпочинком у холодну пору року ще не знайомий“.

Для чану є певні застереження щодо стану здоров’я: не варто йти тим, у кого шкірні захворювання, серцево-судинні або опорно-рухового апарату.

“Натомість відвідування чану корисне у випадку простудних хвороб, стресів, втоми, безсоння, нервових розладів, - розповіла фахівець одного зі SPA-центрів. - А якщо використовувати його ще й по черзі із зануренням в холодну воду - для нормалізації роботи судин”.

Де ж можна знайти чани на Львівщині?

Турківський район: “Карпатський замок” і “TAOR KarpatyResort&Spa”

За десяток кілометрів від селища Східниця (село Ластівка, вул. Франка, 33) є готель “TAOR KarpatyResort&Spa”, де працює чан із джерельною водою і карпатськими травами. Він ще й розташований на березі ріки.

Неподалік – місто Борислав, колишня нафтова столиця України. Тут можна відвідати музей нафтової і газової промисловості, церкву Святої Анни (вул. Володимира Великого), де є мощі понад 700 святих. А в згаданому селищі, відомому бальнеологічному курорті Східниця, є джерела із мінеральними водами.

Інший варіант у тому ж районі – готель “Карпатський замок” у неймовірно цікавому селі Розлуч (вул. Границя, 303а).

Якщо вирішите погрітися у цьому чані, то зовсім близько довкола у тому ж селі зможете побувати в таких цікавих місцинах: витік ріки Дністер на захід від села, Довбушева Криниця (Олекса Довбуш тут був у 1744 році), а ще – одна з найбільш екзотичних споруд України, дерев’яний костел святого Франциска Борджія, який залишився тут як спогад про колишніх мешканців – німців-колоністів зі Швабії. І ще одна цікавинкаРозлуча – джерела, які мають різні властивості.

В містечку Турка народний музей «Бойківщина» (площа Ринок, 26 (приміщення Ратуші) познайомить з історією карпатського краю і головне – культурою бойків.

Славське й околиці: “Вежа Ведмежа”, “4 сезони” та “Захар Беркут”

Одразу декілька готелів з чанами функціонує в селі Волосянка поблизу Славського: “Вежа Ведмежа” (на вулиці Опришків, 1), інший – “Захар Беркут” (вулиця Богдана Хмельницького, 1).

Обидва пропонують цікаві туристичні атракції. За кількасот метрів від “Вежі Ведмежої” є курінь “Мохнач”, що розповідає про діяльність УПА. Тут можна побачити модель криївки, військовий польовий намет, всюдихід “Вепр”, відвідати польову кухню й постріляти на пейнтбольному майданчику. Інший варіант – звідти ж здійснити лижний похід на гору Ільза, довжиною 8,7 км. На самій горі функціонує бугельний витяг. 

Готель “Захар Беркут” має власний гірськолижний комплекс й пропонує чимало супутніх послуг, зокрема сноутюб, сноуборд, короткі лижі.

У селищі Славське, яке стало центром однойменної громади, на вулиці Шевченка, 105а, є відпочинковий комплекс “4 сезони” із котеджами у бойківському стилі зі смерекового бруса. Тут також є чани. Гостям пропонують прогулянку в санях, майстер-класи з гончарства.

У самому селищі працює мистецька галерея “Максим” (вул. Привокзальна 23, другий поверх), а неподалік відбуваються майстер-клас з ковальства (вул. Сагайдачного, 8, (097) 961 79 34).

В околиці є фермерське господарство “Козяча ферма двох Катерин”, де можна дегустувати різноманітні сири, побувати на екскурсії та майстер-класі (село Тухля, вул. І Франка, 145. Екскурсії та дегустації за попередньою домовленістю за номером телефону (096) 718 13 39).

Сколівський район: “Monastic SPA”

У північній частині району, поблизу траси Київ – Чоп, у селі Орів (вул. Шевченка, 213) є комплекс “Monastic SPA” - затишні туристичні будиночки у швейцарському стилі, але споруджені з місцевої карпатської смереки.

Зовсім недалеко на південь – цьогорічна туристична перлина Львівщини, історико-культурний заповідник “Тустань” в селі Урич.

Краєвиди зимових скель колишньої фортеці-митниці нікого не залишать байдужим! З бойківським побутом тутешніх селян гостей познайомить культурний центр “Хата у Глубокім”.

Поруч протікає ріка Стрий і її притока Уричанка, за селом Корчин є красивий водоспад Гуркало й підйом на гору Параска.

Стрийський район: “Шепільська”.

Відпочинковий комплекс “Шепільська” у селі Довголука (урочище Шепільське, 1) крім чанів, місця для катання на ковзанах, спуску для санок, може похвалитися і дуже вдалим розташуванням – між бальнеологічними курортами-містами Моршин і Трускавець.

Звідси і до міста Дрогобич не так далеко – 25 км. Тут можна відвідати церкву Св. Юра, що внесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, скуштувати каву та торт з сіллю, побувати на вечірній театралізованій екскурсії. В місті варто піднятись на вежу ратуші. Гостям міста запропонують ще багато цікавих екскурсій в місцевому туристично-інформаційному центрі за адресою: пл. Ринок, 1, тел.: +38 (097) 7866009.

А в згаданому Трускавці можна і славетної «Нафтусі» попити, і відвідати музеї: художній - Біласа і, власне, курорту. До речі, в місті працює туристично-інформаційний центр, в якому розкажуть що подивитись, де зупинитись та ще багато цікавого: вул. Бориславська, 1 тел.: +38 (096) 4471650.

В яку ціну обійдеться проживання взимку в Карпатах?

Доба у двомісному номері в готелі Турківського району обійдеться від 550 до 1100 гривень,

Дещо дорожче, звісно, буде в популярнішому серед туристів Сколівському районі - 600-2750 грн й 800-2900 грн - на новорічні свята за той же двомісний номер.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ