Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

22 червня у Львові: хмара журналістів, трохи комуністів, жодного одеського єврея

Попри тривожні очікування перша половина 22 червня у Львові пройшла без сутичок та інцидентів, зокрема жодного інциденту не сталося ні на Пагорбі слави, ні на Марсовому полі.

Вранці Пагорб слави оточили кількасот міліціонерів. Протягом дня сюди підходили поодинокі люди, які клали квіти на могили солдатів. Поклав вінок і перший секретар ЛОК КПУ Михайло Стула. «Ми маємо повне конституційне право проводити заходи зі вшанування, і жодних постанов суду ми не отримували. Як можна чинити спротив нашим акціям, це ж червона армія звільнила Львів від фашистів?», – сказав він.

На Пагорбі слави постійно перебувало не більше як кількох десятків людей, серед них були троє з георгіївськими стрічками. Багато було журналістів з львівських та центральних ЗМІ, також працювали представники чотирьох російських телеканалів.

Прийшли й представники ВО «Свобода», які сьогодні після 4 години ранку «патрулювали» вулиці біля Пагорба слави, вулицю Стрийську, Марсове поле, проте не помітили, щоб хоча б якась політична чи громадська організація проводила будь-які захорди.

Водночас на Пагорб слави свободівці прийшли, щоб апелювати до міліції, якщо ліві порушать судову заборону на проведення акцій. Про це журналістам заявив голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Руслан Кошулинський.

Втім, організованого приходу комуністів вони так і не дочекалися, і ближче до обіду одні і другі покинули Пагорб слави. Так само не приїхали, як обіцяли,  представники єврейських одеських організацій "Євреї проти антисемітизму" та "Євреї проти Гурвіца". 

Крім того, у Львові з площі біля Монументу слави воїнам-визволителям на вулиці Стрийській кілька молодих людей запустили повітряну кулю, до якої прикріплений червоний прапор перемоги. Про це повідомив голова Львівської обласної організації Антифашистського комітету України Олександр Калинюк.

За його словами, за цим дійством абсолютно спокійно спостерігали кілька десятків перехожих та представників «Свободи», не реагуючи на цю акцію, яка була, за його словами, виконана невідомими йому людьми. При цьому цю кульку мало хто бачив, а сфотографувати її, схоже, взагалі не вдалося.  

В офіційних заходах, які відбувалися біля пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів, у подвір’ї «Тюрми на Лонцького» та на Цитаделі взяли участь близько тисячі львів’ян.

Голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, голова Львівської облради Олег Панькевич та міський голова Львова Андрій Садовий поклали квіти до пам’ятника.

Згодом процесія рушила у дворик меморіального музею «Тюрма на Лонцького», де відбувся екуменічний молебень за загиблими під час масових розстрілів службами НКВД у 1941 році та гестапо у 1941-1944 роках.

Люди тримали у руках фото родичів, загиблих від рук енкаведистів та гітлерівців.

«Всі ми єдині. У різні часи були різні ідеології. Зараз ми бачимо, до чого це призвело. Істинна єдність можлива з Богом. Треба змінювати себе, навертати до Бога не сусіда, а себе. Наближення до Бога – найбільша вдячність тим, хто загинув», - зазначив Владика Венедикт.

Нагадаємо, у 1939-1941 роках під час Першої радянської окупації в приміщенні була в'язниця №1, розрахована на 1500 осіб, а сусідній головний корпус займало обласне управління НКВС. Після нападу Третього Рейху на СРСР у 1941-1944 роках споруда використовувалася, як слідча в'язниця гестапо, тут розміщувалися айнзац-групи СД. Тюремний двір був викладений надгробками зі старого єврейського кладовища. У 1944-1991 роках тут діяв слідчий відділ і слідчий ізолятор НКВС (НКДБ)-МДБ-КДБ СРСР.

Продовжилася екуменічна панахида біля меморіального хреста на території історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель».

Додамо, що сьогодні ж, 22 червня, о 19.00 у Львові біля пам'ятника Т.Шевченкові має відбутися віче-реквієм.  

Фото Йосипа Марухняка.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ