Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До 22-річчя виводу військ з Афганістану: фоторепортаж «Повернення з війни»

Сьогодні, 15 лютого, о 16.00 у Львові у галереї «Дзиґа» відбудеться відкриття фотопроекту Йосипа Марухняка «Повернення з війни», приуроченого 22-річчю виводу військ колишнього СРСР з Афганістану. Автор окреслив жанр проекту як «віднайдений репортаж». Про це повідомили організатори заходу.

Розповідає Йосип Марухняк: “22 роки тому я, як фоторепортер тижневика "Трибуна робітника" ВО "ЛОРТА", і троє заводських "афганців" полетіли в Термез, щоб побачити кінець війни, подивитись на вивід радянських військ, відчути радість повернення і позбавлення тягару вини. Це була унікальна історична мить. Війна, яка тривала майже десять років, – закінчилась!

І ось Узбекистан. Дме вітер з піском, навколо одноманітна сірість, екзотичні поселення, бідні глиняні хатинки. Убогість, тай годі. Зовсім поруч Амудар'я – кордон з Афганістаном. Мої супутники поринули у спогади. Вже тоді вони говорили про те, що головне – це зберегти історичну правду про долю наших людей, українців-афганців, зберегти спогади свідки подій тих подій... Адже ця війна стала великим болем для наших громадян. На Україну не повернулось 3 360 її синів... У Термезі солдатів, яких виводили з Афганістану, зустрічали здебільшого їхні рідні, близькі, а також журналісти. Ніхто з керівників держави не забажав бути присутнім при поверненні «контингенту» з авантюрної, безглуздої, не нашої війни...”.

Довідка.

Йосип Марухняк – член Національної спілки фотохудожників України (НСФУ), художник Міжнародної федерації фотомитців AFIAP, член Національної спілки журналістів України, член СОФУ. Учасник та призер міжнародних та всеукраїнських виставок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ