Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Хочеш пива? Пий квас! - безалкогольний фестиваль «Зашків – земля героїв»

16-17 червня до 121-річниці від дня народження провідника ОУН, полковника Євгена Коновальця у його рідному селі Зашків, що на Жовківщині, біля озера с. Завадів відбувся патріотичний фестиваль «Зашків – земля героїв». Вже традиційно фестиваль пройшов без алкоголю, тютюну та наркотиків. На фестиваль приїхало близько трьох тисяч молодих людей з Тернопільщини, Франківщини, Рівненщини, Волині та Львівщини.

Координатор фестивалю Роман Брезітський розповів, що це вже сьомий фестиваль. Цьогоріч традиційний фестиваль у Зашкові отримав нову, більш символічну назву «Зашків - земля Героїв», адже саме звідти походить чимало видатних діячів.

Брезітський розповів, що минулого року фестиваль відвідало близько 9 тис осіб, цього року лише 3 тис. Він пояснив це тим, що цього року не святкують «круглої дати» від дня народження Євгена Коновальця.

Як зазначив Брезітський, програма фестивалю передбачає виступи фольклорних колективів, спортивні змагання, виступи рок-гуртів, серед яких «Тінь Сонця» (Київ), «Веремій» (Київ), VoxPopuli (Жовква), «Хмародери» (Львів), «De?Сенс» (Червоноград), Nachtigall (Львів), «Трієст» (Львів), West (Львів). Після виступів - велика ватра, смолоскипна хода від співочого поля до садиби Євгена Коновальця та українська дискотека.

Співорганізаторами заходів цього річ стали 10 молодіжних громадських організацій, які вирішили встановити дуже суворі правила в таборі – ніякого алкоголю і тютюну та, само собою, наркотиків. 

Окрім того, фестиваль у Зашкові ґрунтується на чіткому ідейному спрямуванні, національно-патріотичній естетиці та культі здорового способу життя.

Додамо, що на проведення заходів в обласному бюджеті Львівщини передбачено 30 тисяч гривень, у Жовківському районному – 10 тисяч гривень, деякі видатки взяли на себе спонсори фестивалю.

До початку основної концертної програми молодь не сумувала. Одні засмагали, інші купалися в озері, хтось лагодив наметове містечко, хтось у казанах готував плов.

Депутат Львівської обласної ради Степан Кубів на фестивалі власноруч варив у великому казані куліш та пригощав своїм кулінарним шедевром охочих.

Журналісти Гал-інфо вирішили поцікавитись у молоді, що вони думають про організацію безалкогольного фестивалю у Зашкові?

Аня (17 років): «Від фестивалю очікую позитивних емоцій та яскравих вражень. Я дуже люблю фестивалі, влітку я живу ними. Цей фестиваль окрім того близький мені за політичними поглядами. Цьогоріч я обов’язково відвідаю ще Підкамінь, Захід та Бандерштат. До рішення організаторів, щоб не було жодного алкоголю та тютюну ставлюсь позитивно. Сама не люблю спиртне та не курю і іншим не раджу».

Роман (17 років): «Це чудове місце для того, щоб поспілкуватися та зустрітися з друзями. Ми наприклад зараз граємо у футбол, класно відпочиваємо. Це добре, що не має алкоголю, пива. Добре відпочивати можна й без цього».

Наталка (20 років): «Ми приїхали ще в п’ятницю, гарно відпочили, погуляли біля озера, дуже засмагли (сміється). Тут таке гарне свіже повітря, хочеться дихати на повні груди. Я схвалюю рішення організаторів – на фестивалі, тим більше такого патріотичного напрямку, не повинно бути алкоголю та тютюну. Це зайве! Ввечері будуть танці, дискотека – буде справжній драйв і ніякого алкоголю не потрібно».

Пані Оксана, місцева мешканка, яка на фестивалі розгорнула справжню польову кухню розповіла, що до неї все ж приходять та питають, чи є у продажі пиво, однак пива немає ніде.

«Я ставлюся до рішення організаторів провести безалкогольний фестиваль дуже добре. Молодь повинна бути твереза. Алкоголь обмежує людину. Це діти, часто вони не знають, коли треба спинитися. Оскільки немає пива, то зараз найбільше купують зупку з лисичками», - розповіла пані Оксана.

Що ж стосується цін на фестивалі, то шашлик можна було придбати за 15 грн. /100 грам, юшку з лісовими грибами та з шматочком хліба - 8 грн., а морозиво «Каштан» - 7 грн. Альтернатива пиву, квас коштував 7 грн./0,5л.

Фото - прес-секретар фестивалю, Юлія Кулеба.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ