Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Компанія ТКС – єдина структура в області, яка здатна будувати складні протипаводкові об’єкти, – Цимбалюк

Компанія ТКС провадить в шести районах Львівщини роботи в межах реалізації Інвестиційного проекту комплексного протипаводкового захисту Львівської області.

Учора, 15 червня, голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк особисто перевірив якість виконання робіт у двох селах Дрогобицького району: у Рихтичах, де будують протипаводкові берегоукріплення, та Почаєвичах, де роботи уже завершено.

«Компанія ТКС – єдина структура в області, яка реалізовує подібний інвестиційний проект. Роботи виконуються на високому рівні, бо зведення таких об’єкт є складним. При їх спорудженні беруться до уваги пропозиції науковців, зокрема, Рівненського інституту водного господарства», – зазначив Михайло Цимбалюк.

За словами керівника області, радянський досвід показав, що укріплення берегів бетонними плитами не є ефективним, а укріплення каменем у габітних сітках – європейський метод, який використовують в сусідній Австрії, Німеччині, Угорщині та багатьох західних державах. Також цей метод добре зарекомендував себе в Івано-Франківській області.

«На прикладі села Рихтичі ми бачимо дуже добрі результати. Протипаводкові роботи виконано на високому рівні. Крім того, будівельники не полишать село доти, поки повністю не відновлять сільську інфраструктуру. До того ж, тут потрібно відремонтувати міст, дороги, і це вже  наше спільне завдання – і компанії, і обласної і районної влади», – зазначив Михайло Цимбалюк.

Додамо, що берегоукріплення у селі Рихтичі – один з дванадцяти об’єктів, які реалізує компанія ТКС в рамках Інвестиційного проекту протипаводкового захисту Львівської області. Тут завершуються роботи зі спорудження протипаводкового захисту на ріці Бар, яка під час паводків виходила з берегів і затоплювала частину села. Нині спороджені берегоукріплення захищають від підтоплення 200 садиб та 110 гектарів сільськогосподарських угідь. Русло річки на 100 метрів відвели від села, утворили петлі, що сповільнять течію. Роботи ведуться на відстані 6 кілометрів по всій довжині річки Бар від села Рихтичі до села Михайлевич s впадання річки в Тисменицю. На будівництві постійно працюють 9 одиниць техніки та близько 60 робітників.

Роботи також ведуться у Жидачівському, Дрогобицькому, Старосамбірському, Самбірському, Городоцькому та Турківському районах Львівської області. Шість об’єктів будівельники вже передали в експлуатацію. Серед них і протипаводкові споруди в селі Почаєвичі на річці Тисмениця. Тут було очищено русло річки, зроблено відкоси, обкладено їх камінням. Робітники зробили заплави вздовж русла, аби туди могла відходити зайва вода. Захистили від підтоплення не лише хати, а й сільський цвинтар, що поволі сповзав у воду.
   
Усього ТКС вже спорудила 32 км дамб, збудувала та відремонтувала 50 гідротехнічних споруд, відрегулювала та розчистила 14 км русел, укріпила 14 км берегів. На об’єктах працюють 300 одиниць техніки, півтори тисячі робітників та 300 інженерів. Від підтоплення захищено 15 тисяч будинків та сотні гектарів сільгоспугідь.

«Реалізація такого проекту – приклад того, як влада може співпрацювати з різними структурами. Він важливий не лише для Дрогобицького, а для Турківського, Самбірського, Старосамбірського, Городоцького, Стрийського районів. Для нас, як для влади, важливо, що роботи виконує наша структура, яка зареєстрована в області, платить тут податки, до роботи задіяні наші місцеві фахівці», – наголосив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ