Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівські бабаки спрогнозували затяжну зиму

Сьогодні, 15 лютого у Львові будили бабаків, ті прокинулись і побачили свою тінь, а отже зимі ще бути.

До свята Стрітення Львівський дитячий еколого-натуралістичний центр готувався як слід. Перш ніж розбудити бабаків Мишка та Марусю, вихованці показали виставу зустрічі весни, пригостили всіх присутніх випеченими весняними жайворами, станцювали та завели хоровод.

Попри чудову виставу, та аромат печених жайворів бабки прокидатись не поспішали. І навіть голосно обурювалися, коли їх намагалися витягнути з будиночка. Бабак Мишко майже оглушив усіх присутніх своїм вереском. Його подруга Маруся поводилась більш виховано, та прокидатись також не поспішала. Обидві тваринки змерзли в 10-градусний мороз і щоб, хоч трохи зігрітись, обіймали працівників центру, що тримали їх на руках.

«Оскільки день сьогодні сонячний, то бабак побачив свою тінь, а отже весна буде затяжна. Весняної відлиги треба чекати приблизно з середини березня», - перекладає з мови тварин завідувач еколого-натуралістичним центром Віктор Червоний.

Взагалі львівські бабаки виявились доволі лагідними, адже за весь час церемонії нікого не вкусили і з радістю давали себе чухати всім охочим. Будити бабаків зібралась сила-силенна людей, і навіть будівельники, що зводять багатоповерхівку поряд з Центром, ледь не повипадали з недобудованих балконів, виглядаючи бабака.

За гарне віщування бабаки отримали гостинця від однієї з присутніх. Жінка принесла тваринам питний йогурт, в якому розмочать хліб або булку і нагодують кошлатих «метеорологів». До речі, поїсти бабаки полюбляють, адже протягом сплячки прокидались двічі на місяць, щоб підкріпитись.

«Після церемонії «віщування весни» бабаки знову вкладуться спати. Ще близько 2-х тижнів тваринки просплять, а потім вже почнуть активний спосіб життя», - говорить Віктор Червоний.

А в еколого-натуралістичному центрі навесні чекають гарної звістки про поповнення в родині бабаків. Адже Мишко з Марусею цілу зиму провели вдвох, тож маленькі бабачата дуже вірогідні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ