Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівські освітяни вийшли на вулицю

1/3
Львівські освітяни звернулися до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради з вимогою збільшити видатки на освіту та відновити надбавки освітянам. Відповідне звернення було ухвалене сьогодні, 21 березня, під час освітянського віче біля пам’ятника Шевченкові. На захід, який розпочався о 13.00, зібралося кілька тисяч людей.

Подаємо звернення повністю:

«Президенту України В. Януковичу, Голові Верховної Ради України В., Литвину, Прем’єр-міністру України М. Азарову

Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України, її організаційні ланки, учасники Освітянського віче вкрай незадоволені недофінансуванням освіти та зниженням життєвого рівня працівників галузі.

Видатки на освіту не відповідають положенням Закону України «Про освіту». Їх недостатність впродовж останніх років унеможливила створення гідних умов для перебігу навчально-виховного процесу, здобуття безоплатної якісної освіти, реалізації законодавчо гарантованого рівня оплати праці працівників галузі, забезпечення житлово-побутових умов працівників і студентів.

Такі дії влади не відповідають Указу Президента України «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні». Недофінансування галузі, всупереч діючому законодавству, оптимізація освітянських закладів не знаходять підтримки як в освітянському середовищі, так і серед громадськості та викликають несприйняття і невдоволення такими діями влади.

Рекомендації Міністерства освіти і науки України зменшити обсяг прийому студентів за державним замовленням у порівнянні з 2010 роком на 42% призвели до зменшення бюджетних видатків вищим навчальним закладам, що поставило їх на межу фінансового виживання. Цьогоріч держава спрямувала тільки 15-25% коштів від потреби вищим навчальним закладам на комунальні послуги.

Критичне недофінансування галузі у цьому році веде до зменшення розміру оплати праці працівників, зокрема, зменшуються або припиняються доплати, надбавки, винагорода за сумлінну працю, скорочується режим роботи дошкільних закладів, ліквідовуються групи продовженого дня у школах, тощо.

Ручне управління Урядом оплатою праці призвело до порушення норм ст. 57 Закону України «Про освіту» щодо гарантій держави педагогічним і науково-педагогічним працівникам та невиконання положень Єдиної тарифної сітки.

Фактичне замороження заробітних плат освітянам, стипендій студентам протягом трьох років відбувається на фоні різкого підвищення цін на товари першої необхідності, тарифів, послуг, що веде до стрімкого зниження життєвого рівня, а, по суті, до зубожіння людей та викликає справедливе обурення, провокуючи зростання соціальної напруги в трудових колективах і в цілому у суспільстві.

Задекларовані реформи пенсійної системи, трудового законодавства, оптимізації бюджетної сфери спрямовані на ущемлення трудових і соціально-економічних прав працюючих.

Освітяни розчаровані невиконанням Урядом домовленостей з галузевою профспілкою, невиконанням Генеральної угоди щодо підвищення оплати праці і вимагають перегляду Закону України «Про державний бюджет України на 2011 р.»

Виходячи з наведеного, освітяни Львівщини вимагають:

1. При перегляді державного бюджету України за І квартал 2011 року збільшити видатки на освіту до потреби та законодавчо встановленого рівня.

2. Негайно, з 1 квітня 2011 року, привести у відповідність оплату праці працівників галузі згідно з Єдиною тарифною сіткою, встановивши І тарифний розряд на рівні мінімальної заробітної плати та забезпечити відповідну диференціацію всіх розрядів за Єдиною тарифною сіткою.

3. Поширити з 1 квітня 2011 року виплату 20-відсоткової надбавки за престижність праці на всі категорії педагогічних та науково-педагогічних працівників.

4. Відновити з 1 квітня 2011 року гарантію держави педагогічним працівникам сільської місцевості на комунальні послуги без врахування доходу працівника.

5. Відновити з 1 квітня 2011 року фінансування виплати 15% надбавки працівникам вищих навчальних закладів, які мають статус «Національний».

6. Підвищити з 1 квітня 2011 року стипендію студентам до рівня прожиткового мінімуму.

У разі невиконання наших вимог залишаємо за собою право на законодавчо встановлені колективні дії захисту соціально-економічних прав працівників галузі».

Фото - Йосип Марухняк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ