Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Найдорожчий проект ОБСЄ – вивезення меланжу з України - стартував на Львівщині

У рамках реалізації спільного проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжу сьогодні, 20 липня, розпочинається вивезення компоненту ракетного палива зі складу поблизу Радехова Львівського області – 8 залізничних цистерн ЖКЦ-з9 загальною вагою 401 тонна. Про це учора, 19 липня, повідомили під час брифінгу представники ОБСЄ і Західного оперативного командування.

Вивезення меланжу за територію України, а саме до Росії та його подальша утилізація відбувається у рамках спільного проекту ОБСЄ і України. Утилізацію небезпечної речовини здійснюється на двох федеральних казених підприємствах Російської Федерації: «Завод імені Свердлова» та Бійський завод, що виграли міжнародний тендер на право утилізації.

Антон Мартинюк, заступник проектного менеджера секретаріату ОБСЄ розповів, що у 2004 році Україна звернулася за допомогою до ОБСЄ у вивезенні меланжу. У відповідності до підписаного у березні 2008 року Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі щодо проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжу, ОБСЄ взяло на себе зобов’язання надати Україні фінансову допомогу у вирішенні проблеми утилізації надлишкових меланжів.

Для вивезення меланжу дали гроші країни-донори: Швеція, Данія, Норвегія, Фінляндія, Німеччина, Чехія, Польща, Іспанія. Саме до вивезення меланжу з м. Радехова долучилися ще США, Угорщина. На здійснення цієї операції надійшло 310 тис. грн.

Під час брифінгу заступник командувача Західного оперативного командування з логістики – начальник логістики ЗОК генерал-майор Сергій Ніколаєв розповів, що робота з відвантаження меланжу із складів зберігання, які розташовані у Західних областях України, були розпочаті восени 2009 року у місті Калинівка Вінницької області, та продовжені на початку 2010 року у селі Ценжів Івано-Франківської області. На сьогоднішній день на військовій базі зберігається 3 тис. 118,4 тонни меланжу різних марок.

«Передбачено, що вивезення меланжу складатиме 6 циклів. Ці цикли передбачають перевірку меланжу, його завантаження, транспортування, яке відбуватиметься близько місяця, далі його приймають на заводі, злив меланжу і його переробка, а порожні цистерни повертаються за наступною партією меланжу», – розповів генерал-майор.

Антон Мартинюк розповів, що основна роль ОБСЄ-- це забезпечити публічність та прослідкувати, щоб утилізація відбулася за всіма екологічними вимогами. Якщо виконають усі домовленості, то це буде найдорожчий проект ОБСЄ. Але все таки це буде дешевше, ніж забезпечувати усунення наслідків можливої катастрофи. На Україні немає підприємств, які можуть провести утилізації, і як показав тендер, найдешевше буде проводити утилізацію на Російських підприємствах. Ці підприємства, як і будь які комерційні структури, будуть мати певні вигоди з цього процесу.

Сергій Ніколаєв також додав: «Цю військову частину розформують, і 35 сімей, які проживають у військовому містечку, мають розмістити по частинах Західного-оперативного командування. Територію самої бази мають передати у власність міста, але це питання ще не вирішене».

Водночас у розмові з журналістами представники ОБСЄ повідомили, що вивезення меланжу може бути затримано через те, що немає усіх відповідних документів для санепідемстанції. Санстанція має провести відповідні виміри і дослідження території, для цього бракує 1 500 грн. які потрібно виділити з міського бюджету Радехова.

Довідка

Склад ракетного палива створений у 1961 році і призначався як для зберігання рідких компонентів ракетного палива, так і для пально-мастильних матеріалів та спеціальних технічних засобів.

У спадщину від Радянського Союзу Збройним Силам України залишилося майже 16,7 тисяч тонн надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива (КРП), з яких більшість складають меланжі (Меланж-20Ф, Меланж-20і, Меланж-20К, Меланж-27і, Меланж-27П).

Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, окисів азоту та інгібіторів корозії. Летюча, агресивна, високотоксична та гігроскопічна рідина, що застосовується як окислювач ракетного пального у рідинно-паливних ракетних двигунах. Окислювачі на основі азотної кислоти не горять та не вибухають, але вони викликають самоспалахування деяких горючих матеріалів, у тому числі ракетного пального.

На сьогодні близько 13 тисяч тонн надлишкових та некондиційних меланжів зберігаються на 6 складах ракетного палива Збройних Сил України.

Марія Мельник, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ