Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Отцю доктору Дмитрові Блажейовському виповнюється сто років

21 серпня о 17 годині у Львівському театрі імені Марії Заньковецької відбудеться урочиста академія до сторіччя отця доктора Дмитра Блажейовського. Про це повідомила прес-служба Львівської облради.

21 серпня отець доктор святкує своє сторіччя. Він народився у 1910 році у с.Вислік Горішній на Лемківщині, де ходив до школи. У 1933 році як студент -електротехнік Празької Політехніки пішов на пішу прощу з Праги до Риму. Тут він на прохання о.Тита Галушинського залишається і вступає до семінарії.

За 12 років перебування у Римі захищає з відзнакою дві докторські дисертації.Був направлений на священичу працю до США, на далекий Захід. Тут, попри великі труднощі, за 27 років організував три парохії і одну місійну станицю та будував храми. Після повернення до Риму продовжив працю у царині історії України , української Церкви та педагогіки.

У 1999 році відкрив у Львові і утримує власним коштом Музей вишиваних ікон, де виставляє вишиті ним власноручно ікони та хоругви. Їхня унікальність, мистецька цінність вражає професіоналів.

Додамо також, що до 100-річчя отця доктора Дмитра Блажейовського у видавництві "Каменяр" побачила світ його чергова нова книга "Мої рефлексії щодо проблем минулого, теперішнього і будущності українського народу".

Як розповів директор видавництва Дмитро Сапіга, ця книга самою назвою говорить, про що вона. Зрештою, як зазначає видавець, тема минулого, теперішнього і майбутнього українського народу є темою номер один у творчості отця доктора Дмитра Блажейовського.

Звичайно, передусім ми поєднуємо отця Блажейовського із темою української вишиваної ікони. Це справді так, бо вмілі руки, зірке око цієї прекрасної людини, яка дожила до славного столітнього ювілею, творить чудеса.

Але, окрім того, отець доктор Дмитро Блажейовський - своєрідний філософ, який дивиться по-своєму на українське життя, життя світу в цілому, на місце України в цьому світі.

Дмитро Сапіга зазначає, що нова книжка знову принесе нам певні рефлексії, які викличуть відповідні емоції у наших серцях, бо гостре слово про минуле і про теперешній день України, мовлене отцем Дмитром, оперте на ті глибокі знання, які почерпнув у Ватиканських бібліотеках, свого багаторічного священичого чину.

Це вже не перша книжка отця Блажейовського, яка побачила світ у видавництві "Каменяр" . Зокрема нещодавно до 70-ліття священичих свячень, початку сотового року життя автора та 10-ліття створення ним музею вишиваних ікон та образів вийшла книга "Мій життєпис. Про виховання і українські проблеми". Загалом у "Каменярі" побачили світ близько десятка книг цього автора.

Фото - credo-ua.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ