Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Село Верхній Лужок захистили від «великої води» за австрійською методикою

1/2
У селі Верхній Лужок Старосамбірського району Львівської області тривають роботи з укріплення берегів річок Підбуж і Кільчин, які є притоками Дністра. Ці стрімкі гірські річки протікають поблизу сільських господ, а тому дощі та льодохід тут затоплюють приватні господарства та сільськогосподарські угіддя. Про це повідомила прес-служба компанії ТКС.

Торік це село кілька разів опинялося у воді – і у травні, і у червні. Як розповів Михайло Сільванчук, головний інженер ДП «Львівська обласна дирекція протипаводкового захисту», в червні минулого року під час паводку вода позабирала огорожі садиб, знищила дороги. Відразу після цього був розроблений проект і компанія ТКС розпочала протипаводкові роботи.

Отож, стабілізувати береги річок та зменшити швидкість течії, передбачено влаштування 12 перепадів на річці Підбуж, а також два перепади на річці Кільчин. Як розповів Орест Саприка, представник будівельної компанії ТКС, перепади будуть влаштовані з габіонних сіток з укладкою бутового каменю і з проливкою бетоном. «Це перевірена часом австрійська методика, вони укладали камінь і заливали бетоном. А ми ще укладаємо в габіонні сітки», - сказав Орест Саприка.

Нині на об’єкті постійно працює до 60 чоловік. Роботи ведуться на ділянці в межах 1 км. «Річка по дну має до 10 метрів ширини Для того, щоб збудувати гідротехнічні конструкції в руслі річки, потрібно тимчасово відводити русло і відкачувати воду. Постійно працюють мотопомпи для того, щоб відкачувати воду», – розповів Орест Саприка.

Додамо, що роботи у селі Верхній Лужок виконує компанія ТКС на замовлення ДП «Львівська обласна дирекція протипаводкового захисту» в рамках інвестиційного проекту комплексного протипаводкового захисту у Львівській області. Проект реалізуються відповідно до Державної цільової програми комплексного  протипаводкового захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету. На сьогодні готовність цього об’єкта становить 70%. Протипаводкові роботи у селі Верхній Лужок планується завершити до кінця квітня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ