Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові євреї протестували проти забудови історичного єврейського кварталу

Сьогодні, 9 серпня, у Львові євреї протестували проти «самовільної забудови історичного єврейського кварталу в середмісті Львова» - на вул. Федорова 23-25. На акцію зібралось близько десяти осіб. своєю чергою компанія-забудовник «Українські інвестиційні системи» спростувала звинувачення, показавши повний пакет документів на будівництво готелю «п’ять зірок плюс».

Керівник єврейської громади "Турей Загав" Мейлаха Шейхета зазначив, що вони намагаються привернути увагу львів’ян до нищення єврейської спадщини. Акція пройшла під такими гаслами: «Збережемо минуле, заради майбутнього», «Не руйнуєте того, чого не створили, що є святим як для юдеїв, так і для українців», «Збережемо українську єврейську історико-культурну спадщину».

«Усі нововиявлені знахідки повинні бути паспортизовані і подані на наукову раду. Згодом їх повинні музифікувати. Але тут відбуваються кримінальні злочини... Це, я б сказав, злочинні зв’язки між археологами та забудовниками», – сказав Мейлах Шейхет.

«Ми почали звертатись від 2007 року, відтоді коли оголосили конкурс на забудову цієї території. Але, оскільки, він мав відбутись за два тижні, у нас не було часу знайти спонсорів заходу»- пояснив він.

За словами Мейлаха Шейхета, забудовники порушують чимало норм. Найголовніша з яких - на цій території взагалі не можна будувати нових будівель. «Тут можна займатись лише реставрацією споруд, або їх відновленням – ревіталізацією. Також будівництво не враховує водний режим, який створювався віками»- наголосив він

«Державна служба з охорони національно-культурної спадщини не дозволила тут будівництво і відкликала всі допоміжні дозволи, які були надані. В суді ми виграли справу про скасування дозволу Львівської міської ради на будівництво цього об’єкту»,- сказав Мейлах Шейхет.

Натомість комерційний директор фірми-забудовника «Українські інвестиційні системи» Ігор Гиске всі зауваження керівника єврейської громади "Турей Загав" спростував, продемонструвавши необхідні документи для будівництва готелю.

«Десятки років тут безлад. Пам’ятка архітектури на Федорова, 28 довгий час простояла без даху і практично зруйнувалася. Ми передбачаємо будівництво готелю з реставрацією будинку. Зі сторони готелю планується скляна стіна, для огляду архітектурних пам’яток.. Я звертався до пана Мейла, аби він запропонував якийсь проект, але ніяких реальних дій не було», - розповів він.

«Єврейська громада говорить що це має бути збережено архітектурні пам’ятки, але яким саме чином – не каже», – наголосив Ігор Гиске.

Довідка.

На території, де будують готель, колись жили представники єврейської громади, та зокрема, тут була синагога «Золота Роза».

«Золота́ Ро́за» (1592—1596 рр) («Синагога Нахмановича», синагога «Турей Загав») — синагога у Львові, була пам'ятником архітектури ренесансу, святинею львівської єврейської міської громади.

Будівлю зруйнували вибухівкою німецькі окупанти в серпні 1941 року.

Фото Михайла Дашковича.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ