Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У Львові офіційно відкрили меморіал розстріляним польським професорам

Сьогодні, 3 липня, у Львові на Вулецьких пагорбах урочисто відкрили пам’ятник польським професорам, розстріляним у 1941 році. Обійшлось без інцидентів. На урочистостях були присутні близько 1 000 осіб з української польської сторін.

За задумом архітектора, пам’ятник має вигляд прямокутної арки, що складається з десяти каменів, що символізують десять заповідей Божих, камінь під номером «V» («Не убий») порушений з конструкції. Символ того, що порушення хоча б однієї заповіді призводить до негативних наслідків

Під час відкриття виступили голова львівської обласної ради Олег Панькевич, президент Вроцлава Рафал Дуткєвіч, міський голова Львова Андрій Садовий, ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало, перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Мирон Янків.

За словами Мирона Янківа, меморіал має культурне історичне значення для обох народів. «Відкриття сьогоднішнього пам’ятника і пам’ять про невинно убієнних свідчить, що стратегічне українсько-польське партнерство є міцним, його ніхто не знищить»

Як зазначив Юрій Бобало, серед розстріляних на Вулецьких пагорбах - такі відомі особистості як професор Казимир Бартиль, професор Володимир Круковський, Роман Віткевич, Антоні Цєшинський, Антоні Ломніцький.

Андрій Садовий під час свого виступу зауважив, що в місті мешкали багато народностей, але жили мирно і привітно, ніхто не очікував, що може принести німецький режим. «Інтелігентні, розумні люди завжди становлять небезпеку для тоталітаризмів, адже є джерелом правдивих знань. Тоталітарні режими завжди знищували розумних людей».

Президент Вроцлава Рафал Дуткєвіч сказав, що цей пам’ятник є добрим знаком дружби між українцями і поляками. «Наука немає національностей, хоч виражається мовою, яка не має окремого народу».

В свою чергу Олег Панькевич наголосив, що цей пам’ятник не має стати черговим засобом розбрату між нашими народами. «Ми дуже сподіваємося, що поляки так само будуть розуміти наші патріотичні почуття, співчувати, як сьогодні співчуваємо їм ми. На жаль, є політичні сили, є науковці, які підганяють факти з метою принизити українців, вони мають своє трактування історії, яке відмінне від українського. Ми дуже сподіваємося, що таких фактів буде щоразу менше».

Нагадаємо, на передодні відкриття пам’ятника польським вченим українських націоналістів звинуватили в причетності до розстрілів.

Фото - прес-служба Львівської міської ради 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ