Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові показали єврейське весілля з обрізанням пейсів, «Хава нагілою» і фаршированою рибою

25 липня, у неділю, у Львові відбувся II Міжнародний фестиваль «LvivKlezFest». Родзинкою цьогорічного одноденного свята стало єврейське традиційне весілля.

Дійство на площі Ринок лише розпочиналося, коли якась поважна галицька пані підійшла до організаторів і спитала: «Чи то справжнє весілля?», на що ті не вагаючись відповіли ствердно, а згодом з притаманним їм гумором прокоментували: «Що мав би відповісти продавець на запитання, чи справжню ви продаєте ковбасу?»

Тим часом вуличками бігали хлопчики й дівчатка та роздавали перехожим листівки-запрошення: «Достойні громадяни міста Львова! Лея, дочка Янкеля Каймана, і Іцхак, син Наума Фляйшмана, запрошують Вас уперше бути гостями на справжньому галицькому весіллі! Шановний Ребе, молода, молодий їхні батьки і численна родина чекатимуть саме на Вас. Не пропустіть нагоду файно забавитися й почастуватисяпід правдиву клезмерську музику! Таке буває тільки раз до року!».

Цікавих побачити таку подію виявилося кілька сотень. Вони обступили фонтан Діани, де молода та її подруги перемовлялися, співали різних пісень, наречена прощалася із дівчатами.

Коли підійшов наречений, весільна процесія разом зі «свідками» рушила по периметру площі. Ходу супроводжувала «жива» музика– музики їхали у старій машині з відкритим верхом. І тут до барвистої валки вже приєдналися тисячі охочихспоглядати єврейське весілля!

Весільна пара вмостилася на лавочку для закоханих, а поряд відбувся театралізована вистава з ляльками й подарунками, у яких проглядався національний максималізм—молодим дарували не купюри, а мішок з грішми, не квартиру, а цілий будинок!

Згодом, прилаштувавшись позаду відкритої машини, весільна процесія з музикантами й танцями рушила на вул. Староєврейську, яку облаштували в стилі довоєнних років із конторою нотаріуса, своїм фотографом, модисткою, фрезернею, магазином смаколиків, була там навіть приватна буцегарня.

Подібно до української традиції, коли молодій «знімають вельон і всі гості співають «Горіла сосна», приватний фрезиєр єврейському нареченому обстригав пейса!

Далі свято перемістилися на площу Арсенальну, де колись була синагога Золота Роза.Тут на сцені молодята в присутності свідків й обмінялися обручками. А потім був концерт єврейських колективів. Лунали «Хава нагіла» і «7-40». А також була фарширована риба…

Фото - Михайло Дашкович

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ