Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові презентували мистецький проект «Хліб», присвячений Голодомору. Фото

Сьогодні, 21 листопада, у Львівському музеї історії релігії (пл. Музейна, 1) презентували мистецький проект «Хліб», присвячену 80 річниці Голодомору.

На виставці презентовані роботи чотирьох молодих львівських художників Остапа Лозинського, Уляни Нищук-Борисяк, Данила Мовчана та Ольги Кравченко. Тут представлене традиційне темперне малярство, графічні аркуші та інсталяція, всі роботи пов’язані з темою голоду 1932- 1933 років в Україні.Проект «Хліб» розмістили в невеличкому напівпідвальному приміщенні музею, а не у виставковій залі,  це дуже  влучно доповнює експозиційну тематику.

Як пояснив один з митців Остап Лозинський, художники не ставили за мету проілюструвати в своїх творах тему Голодомору. Вони хотіли показати свої внутрішні відчуття, трагедію та біль, який є у  серцях  людей. Водночас, Остап Лозинський наголосив, що проект «Хліб» закликає людей задуматися над цією проблемою. «Треба задуматися над тим, чому в нашій історії таке сталося, і що маємо зробити, щоби такого більше ніколи не повторилося», – додав він.

Втім, центральним образом цього проекту є живописне двометрове полотно «Голод на Україні. Скорбота» художника-бойчукіста Охріма Кравченка, виконане ще в 1972 році. На ньому зображена жінка, переповнена скорботою та смутком, зі складеними до молитви руками, позаду неї –  виснажені голодом, схожі на скелети люди, які копають могили.

Своєю чергою Ольга Кравченко (внучка художника Охріма Кравченка) розповіла, що всі художники працюють в техніці іконопису. «Кожний з нас асоціативно намагався показати наше ставлення та відчуття того, що ми хоч і не пережили, але про що можемо прочитати, дізнатись від очевидців чи людей, які перерозповідають …», – каже художниця.

Додамо, що у відкритті мистецького проекту «Хліб» також взяв участь також голова Львівської обласної ради Петро Колодій.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ