Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові відкрилась виставка ікон ХV – ХVІІІ ст. «Від тайної вечері до Воскресіння»

Учора, 30 березня, у Львівському національному музеї ім. Андрея Шептицького відбулось урочисте відкриття виставки творів іконопису ХV – ХVІІІ ст. «Від Тайної вечері до Воскресіння».

 

Пропонована глядачам експозиція презентує п’ять тематичних груп помяток, об’єднаних темою Страстей і Воскресіння Господнього. Вони відображають основні події Страсного тижня  - від Тайної вечері, Розп’яття та покладання Спасителя до гробу і аж до Воскресіння.

 

«Експоновані твори досить вичерпно показують іконографічно-композиційні схеми кожного з пропонованих сюжетів та їх осмислення різними майстрами і в різний час. В основному – анонімні, ці зразки презентують декілька історико-мистецьких періодів і стилів. Не однаковий і їх професійний рівень – від вправного, високопрофесійного малярства, до так званого народного примітиву чи ремісничо-народного письма», - розповіла координатор виставки Марія Гелитович.

 

Також за її словами на виставці вперше експонуються українські плащаниці XVІІ - початку XIХ століть. Вони творять найбільший розподіл виставки, складаючи найчисленнішу групу пам’яток.

 

«Той, хто відвідає цю виставку, дістане духовне наповнення та поштовх на велике духовне життя. Не можу сказати, що ікони цікаві, але вони дуже духовні та високомистецькі», - сказав Архієпископ Львівський, Владика Ігор Возняк.

 

Також він зазначив, що всі ікони є дуже різними, і йому так само би хотілось, щоб наші сучасні художники були винахідниками нових сюжетів.

 

Виставка триватиме до 18 травня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ