Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відзначили 20-річчя з дня підняття синьо-жовтого прапора над Ратушею

Сьогодні, 9 квітня, у Львові відбулась урочиста сесія Львівської міської ради з нагоди 20- річчя підняття синьо-жовтого прапора на вежі Ратуші. Сесія відбулась за участі депутатів першого демократичного скликання Львівської міської ради 1990-1994 рр.

 

Під час заходу голова Львова Андрій Садовий нагородив почесними грамотами та медалями безпосередніх учасників тих подій. Також усі присутні переглянули документальний фільм «Синьо-жовтий прапор над вежею львівської Ратуші. 20 років тому…».

 

 «20 років тому цей день був великою радістю та великим щастям, адже з великою надією всі були спрямовані в майбутнє. Жаль, що сьогодні цей день ми святкуємо на такому фоні державності, адже 3 квітня 1990 року лише 5 людей були проти підняття над Львовом українського стягу, всі були тоді разом та одностайні в прийнятті рішень, а тепер ми поділені на партії та фракції», - зазначила депутат першого скликання Стефанія Шабатура.

 

Також вона наголосила, що сьогодні у нас відбувається ліквідація та зачистка усього українського. «Прикрий час настав і тепер лише від нас залежить, яким буде майбутнє», підсумувала Стефанія Шабатура.

 

Колишній міський голова Львова (1991-1994 роки) Василь Шпіцер зазначив, що пройшло вже 20 років, як демократичні сили побороли комуністичну владу у Львові. «Місто тоді було завалене сміттям, яке доводилось палити, і у місті стояв неприємний запах, вода подавалась за графіком, а гаряча  - взагалі рідко, теплотраси належали різним власникам, тому квартири не опалювались належним чином. Громадський транспорт був у жахливому стані, хоча в той час Львівський автобусний завод випускав близько 14 тисяч автобусів в рік. Тоді у нас був катастрофічний брак товару, а навколо – галопуюча інфляція та девальвація рубля, а згодом і купона. Згадуючи це, ще й досі не розумію, як ми тоді могли працювати в таких умовах», - розповів він.

 

Також Василь Шпіцер розповів про бажання видати книгу, де буде описано усі факти про день, коли було прийняте рішення про підняття прапора, щоб читачі мали змогу ознайомитись з біографією учасників тих подій та переглянути світлини у книзі, автором якої буде депутат Львівської міської ради 1990-1994 років Роман Матковський. «Всім відомо, як сьогодні складно видати книгу, адже все впирається в кошти, тому звертаюсь до усіх про допомогу, адже таке видання нам насправді потрібне», - додав він.

 

Після сесії на Ратуші знову підняли Прапор України. Це зробили депутати І скликання Львівської міськради Стефанія Шабатура, Зеновій Саляк, Оксана Шморгун та депутати V скликання Іван Кардаш та Андрій Дзюбан.

 

Також  депутати поклали квіти на могилу першого міського голови Львова Богдана Котика на Личаківському кладовищі.

 

Довідка.

 

3 квітня 1990 року на сесії Львівської міської ради депутати першого демократичного скликання під головуванням Б. Котика прийняли рішення підняти синьо-жовтий прапор на будівлі міської Ратуші. Прапор урочисто підняли депутати Євген Шморгун, Стефанія Шабатура та Зеновій Саляк.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ