Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Нестаничах відкрили музей-садибу Маркіяна Шашкевича

8 листопада голова Львівської обласної ради Олег Панькевич та депутати облради побували у селі Нестаничах Радехівського району, де відбулося відкриття музею-садиби Маркіяна Шашкевича в рамках святкувань 200-річчя від дня народження будителя українського народу. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Урочистості у Нестаничах розпочалися із Архиєрейської Літургії, яку очолив Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії владика Михаїл Колтун. Опісля  в церкві Св. Дмитрія, де свого часу був парохом отець Маркіян Шашкевич, було освячено музей-садибу й відслужено поминальну панахиду.

Після богослужінь відбулося віче за участю науковців, представників обласної, районних та сусідніх сільських рад, громадськості, на початку якого виступив голова Львівської обласної ради Олег Панькевич з подякою усім, хто долучився до створення музею-садиби.

У своїй промові Олег Панькевич сказав: "Упродовж поколінь мешканці села Нестаничі берегли все, що пов'язане з Маркіяном Шашкевичем. Тут його дух: і в церкві, і в дзвонах пам'яті Шашкевича, і в цьому музеї-садибі. Але сьогодні залежить від нас, чи дух Шашкевича ширитиметься Львівщиною, Україною, а не тільки в цьому селі й на Білій горі Підлисся".

Олег Панькевич подарував музеєві картину, на якій зображена «Руська трійця». Після віча відбулася перша екскурсія залами музею-садиби Маркіяна Шашкевича, науковці розповіли про творчість нашого славного земляка, а місцеві аматори порадували присутніх концертом української пісні.

Фото - Йосип Марухняк

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ