Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У родинному маєтку Фредро-Шептицьких на Львівщині відкрили оновлену кімнату пам’яті

Напередодні річниці від дня народження видатного польського комедіографа графа Александра Фредро, відбулося відкриття відновленої експозиції кімнати пам’яті Александра Фредро та Митрополита Андрея Шептицького у палаці родини Фредро – Шептицьких у селі Вишня (біля Рудок Городоцького району на Львівщині).

У відкритті відновленої експозиції взяли участь представники громадськості, місцевої влади, запрошені гості з Республіки Польща, духовенства, працівники культури, і всі, хто долучився до відновленні палацового комплексу. Захід супроводжувався театральною виставою: актори представили до уваги присутніх один з музичних творів Александра Фредра.

Проект відновлення пам’ятної кімнати реалізований у рамках заходів Львівської обласної ради для промоції регіону на період 2009-2010 рр. Активну участь у проекті взяли українські та польські громадські організації, зокрема Незалежний культурологічний журнал «Ї», ГО «Вілла Деціуша» (Республіка Польща), а також «Львівська політехніка», «Краківська політехніка», Національний лісотехнічний університет та нинішні власники палацу – Вишнянський коледж Львівського національного аграрного університету.

Реалізація спільного українсько-польського проекту із відновлення пам’ятки архітектури у с Вишня розпочалася минулого року. Досі широка українська громадськість не знала, що Александр Фредро був дідусем Романа Шептицького – майбутнього митрополита Андрея Шептицького. Тоді ж стартував перший етап ревіталізації палацу – модернізація експозиції, реставрація зали, де розташувалася кімната-музей. Усі роботи здійснювалися за спонсорські та доброчинні кошти. Палацик Фредра у с. Вишня зберігся добре, бо мав господаря, зараз там Вишнянський аграрний технікум.

Як розповів директор Вишнянського коледжу Львівського національного аграрного університету Дмитро Клебан, оновлення експозиції тривало близько 1,5 року: «Завдяки меценатським коштам, зусиллям студентів та Львівської облради, нам вдалося навести лад у приміщенні плацику та на його території». Начальник відділу зовнішніх зв’язків та промоції регіону, редактор журналу «Ї» Тарас Возняк розповів, як виникла ідея відновлення музею: у селі, де він ріс, його сусідами була родина Шептицьких. Тож, аби громадськість знала, що Андрей Шептицький був видатним політичним та духовним лідером, він вирішив долучитися до відновлення кімнати-музею. «Ми провели дрібні ремонтні роботи на території та в приміщенні палацику і відновили кімнату, де, власне, жив Андрей Шептицький», - розповів Тарас Возняк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ