Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Самбірському районі відновлюють монастир у місці з’явлення Богородиці

У селищі Велика Білина Самбірського району розпочалося будівництво корпусу монастиря святого великомученика Пантелеймона, повідомив кореспондент Гал-інфо.

За словами настоятеля храму, архімандрита Геронтія (Олянського), місце будівництва монастиря вибране невипадково, адже має багатолітню історію, яку місцеві мешканці пов’язують з випадками зцілення.

«Обрати місце під цей монастир мені порадили самбірські священики, коли я приїхав з Греції, де проходив служіння, – каже отець  Геронтій. – Колись на цьому місці стояв монастир отців-василіан Успіння Пресвятої Богородиці, заснований ще до Берестейської унії, у 14 столітті».

За історичними даними, заснували його два монахи після зруйнування Києво-Печерської лаври татаро-монгольською навалою. Монастир було засновано на зразок Почаївського, Крехівського та Манявського монастирів. Опісля монастир став василіанським УГКЦ і діяв до 1812 року.

«Монахи виконували треби безкоштовно, а парафіяльні священики потребували великих оплат. Люди ішли до монастиря і були задоволені служінням монахів. У монастирі була цілюща ікона Богородиці, яка мала чудодійну силу. І до сьогодні там є цілюще джерело, де досі вмиваються люди. За переказами, на цьому місці було з’явлення Божої матері. Згодом ікону забрали в Лаврівський монастир, і подальша її доля невідома. Сам монастир було закрито. Залишилася лише стара маленька церква-кляштор, у якій громада проводить Богослужіння 4 рази на рік. Коли ми зі священиками прийшли на це місце, місцевий фермер і сільський голова порадили відкрити монастир», – розповів настоятель.

За задумом, тут тепер має постати собор, монастир і реабілітаційний центр.

«Моя мета – відкрити монастир, який діятиме як реабілітаційно-лікувальний та духовно-просвітницький центр. Я читаю молитви над хворими, а тому хочу, щоби у монастирі людина змогла поєднати душевне і тілесне лікування. Людина зможе пожити у монастирі, сама помолитися і щоб над нею почитали молитви. Тому було прийнято рішення назвати монастир в честь великомученика Пантелеймона, який зціляв людей».

3 роки назад, 30 травня, на місці майбутнього монастиря було освячено хрест. Відтоді тут регулярно правилися молебні, акафісти і Літургії, під час яких і після яких читаються молитви на оздоровлення.

19 серпня було освячено фундамент  під будівництво маленького храму. А через рік, 9 серпня, в храмовий празник священомученика і цілителя Пантелеймона глава УАПЦ, Блаженніший митрополит Київський і всієї України Мефодій освятив храм. Тепер невеличка церковця своєю ошатністю та внутрішнім убранством тішить паломників, які приїжджають у віддалену місцину з навколишніх міст Дрогобича, Самбора та Львова та інших регіонів України.

«Навколо храму все вже доведено до кінця. Зараз будується житловий корпусу монастиря. Маємо і проект собору. Основна проблема – це збудувати монастирський корпус і прилеглі приміщення для проживання людей. Готовими є проекти, але, як зазвичай, на все не вистачає коштів. В монастирі кожен день проводяться Богослужіння, є священики, монахи і послушники. Долучитися до будівництва зараз зможе буде кожен охочий. Це свята справа, адже монастирі засновуються і будуються вкрай рідко і на сотні років. Маємо потребу у будматеріалах і всьому, що потрібно для будівництва», – каже архімандрит Геронтій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ