Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Врятувати Підгорецький палац пропонують, перетворивши його на урядову резиденцію. Фото

Одинадцять унікальних залів, які відрізнялися між собою декором, бібліотека, театр, каплиця і вежі-павільйони із Атлантами, які тримають на собі земну кулю та Всесвіт, і навіть алхімічна лабораторія – все це було у Підгорецькому замку, яку нині називають Галицьким Версалем. Однак, попри усю значимість цієї споруди для української та світової культури, держава вже три роки не виділяє на неї жодної копійки.


На замовлення коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського, який придбав ці землі 1633 року в родини Підгорецьких, відомий архітектор фортифікацій Гійом Левассер де Боплан створив проект укріплень, а Андреа дель Аква — двоповерхового палацу з 3-поверховими павільйонами по боках і вежею, в стилі бароко та пізнього ренесансу.

Сьогодні, 9 серпня, голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук в рамках робочої поїздки у Бродівський район оглянув Підгорецький замок.

«Підгорецький замок – це ікона Львівщини. Розуміємо, що без державної допомоги пам’ятки культурної спадщини такої величини відновити практично не можливо. Я знаю, які плани були раніше у Бориса Возницького, і мені прикро, що Підгорецький замок досі у такому стані», – сказав В.Шемчук.

За словами Шемчука, потрібно кардинально змінювати підходи щодо вирішення цього питання.

Подвір'я палацу вистелено плитами 17 століття.

Він зазначив, що найперше – це потрібно облагородити палацову територію, перевірити діяльність торгових точок, які сьогодні розташовані як на території замку, так і за його межами, впорядкувати документацію, і тільки після цього можна розглядати питання про подальше фінансування Підгорецького замку.

Голова Львівської ОДА, голова Бродівської РДА та директор Галереї мистецтв Лариса Возницька.

Шемчук зазначив, що скоро розпочнеться формування бюджету на 2014 рік.

Потрали та арки прикрашають родинні герби власників палацу.

«Ми ставитимемо питання про необхідність передбачити кошти, які б дали можливість привести у відповідність Підгорецький замок», – сказав Шемчук.

План реставрації та облаштування музейного комплексу.

Одним із варіантів виходу з ситуації є облаштування у замку однієї із державних резиденцій, або створення на базі Підгорецького замку цілісного музейного комплексу.

Зараз у музеї експонують світлини інтер'єрів палацових кімнат.

Музейники кажуть, що Підгорецький палац унікальний тим, що у фондах галереї мистецтв збереглось 65% оригінальних автентичних експонатів, які були у цьому палаці від його заснування.

Під резиденцію можна виділити кілька кімнат, а решту залів відкрити для експозиції.

За словами Віктора Шемчука, є багато меценатів та небайдужих людей, які готові долучитися до впорядкування території, виготовлення огорожі, створення ландшафтного дизайну тощо, аби надати замкові хоча б ззовні того царського антуражу, на який він заслуговує.

Пісня про Підгорецький замок, написана Яном Собеським.

Підгірці відвідував Бальзак, кайзер Вільгельм ІІ, цісар Франц Йосиф.

Нагадаємо, що у 2011 році президент Віктор Янукович доручив підтримати фінансово реконструкцію Підгорецького замку. Водночас, ідея створення Урядової резиденції в замку не була підтримана.

Тоді до Віктора Януковича звертався Герой України Борис Возницький. Він вважав, що тільки так можна врятувати від руйнування перлину 17 століття.

Як зазначила директор Львівської галереї мистецтв Лариса Возницька-Разінкова, є багато архівної документації, кожен зал детально описаний, всі інтер’єри зафіксовані.

Вдалося зберегти мармуровий камін. У часи радянської окупації усю автентику палацу було варварськи знищено.

Мармурові портали радянські проектанти не чіпали.

Гусарська кімната без каміну.

Шемчук оглядає панораму з балкону гусарської кімнати.

Панорама.

Підгорецький замок – перлина палацового мистецтва, який часто порівнюють із розкішним Версалем. Замок збудований двома архітекторами, Андреа дель Аквою та де Бопланом у 1635-1640 рр. Це один з найкрасивіших зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями і найстаріший музей на території Східної Європи (250 років тому Вацлав Жевуський відкрив музей у замку).

Каплиця палацу. У часи радянського панування тут була ординаторська тубдиспансеру. 

Радянські лікарі додумались замалювати мармурові портали огидною зеленою фарбою. Силами реставраторів їм повернули первинний вигляд.

Найбільших руйнувань палац зазнав за часів радянської окупації.

Тераса.

Мощення бруківки на під'їзді до воріт палацу.

Панорама з тераси. Грабову алею завжди підстригали для того, щоб не псувати перспективу костелу-усипальниці, однак радянська влада цього не робила.

Подвір'я палацу.

Родинні герби власників на в'їзді до палацу.

Український Версаль.

Так виглядав первинний палацовий комплекс.

У палацовий комплекс входить усипальниця власників замку, що у костелі Воздвиження і Святого Йосипа.

Купол костелу.

Святі покровителі власників Підгорецького палацу родини Жевуських.

Також є італійський парк, який прикрашали скульптури з Італії. Тепер скульптур нема – за радянських часів їх вивезли до Санкт-Петербургу.



Костел-усипальниця. За радянських часів слугував гаражем для автомобіля головного лікаря тубдеспансера.

У 1768 році у замку налічувалося понад 900 творів мистецтва, 300 таких експонатів безслідно зникли. У Львівській картинній галереї зберігається 65% експонатів, що були в палаці у 1939 році. Найцінніші речі були евакуйовані останнім власником Романом Сангушком до Сан-Пауло (Бразилія), де створено мистецьку фундацію.

Гостинний двір Гетьманського заїзду.

Для того, щоб повноцінно приймати туристів, є й Гетьманський заїзд, однак віддавати його під облаштування тут готелю музейники поки не ризикують.

На сьогодні Підгорецький палац вже прийняв 50 тис. 293 відвідувача. Квиток коштує 10 грн для дорослого і 5 грн – для дітей.

Довідка Львівської ОДА:

Ландшафтно-архітектурний комплекс „Підгірці-Пліснесько” Бродівського району Львівської області входить до культурно-туристичного комплексу „Золота підкова України”. Комплекс знаходиться на території Підгорецької сільської ради і до нього входять 8 пам’яток архітектури, що занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини.

Підгорецький замок (палац, заїжджий двір, костел і парк з парковими спорудами) – пам’ятка архітектури національного значення. Замок споруджено протягом 1635-1640 рр.

Загальна кошторисна вартість об’єкта – 12908,021 тис. грн. Виконано з робіт з 2005 р. на 5876,77 тис. грн. На даний час роботи по реставрації та ремонту будівлі Підгорецького замку не проводяться у зв’язку із відсутністю коштів. Стан готовності – 46%.

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ