Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Золочівський замок врятований: аварійний дах майже відремонтували. Фото

5 серпня розпочалися ремонтні роботи даху надбрамного корпусу Золочівського замку. Вже через кілька днів роботи будуть повністю завершені. Про це сьогодні, 15 серпня, під час брифінгу повідомила завідувач музею-заповідника “Золочівський замок” Надія Гупало.

Надбрамний корпус складається з двох споруд – надбрамної вежі 17 ст, що є головним в’їздом до замку, та прибудови 19 ст. На цей момент покритою є прибудова 19 ст., залишилось доробити дах для будівлі 17 ст.

За словами завідувача музею-заповідника “Золочівський замок”, який є відділом Львівської національної галереї мистецтв, на надбрамній вежі 17 ст. колись був купол з годинником (єдиний на ціле місто на той час). Відтак, – каже вона, – є відповідний проект реставрації купола, але проблема в фінансуванні. Вона пояснила, що через це перекриття будівлі є тимчасовим.

Своєю чергою директор Львівської галереї мистецтв Лариса Врзницька-Разінкова розповіла про жахливий стан даху до цих ремонтних робіт: «У 2011 році внаслідок буревію на надбрамному корпусі впав дах. Півтора роки Борис Возницький добивався того, щоби його відремонтували. Було виготовлено кошторисну документацію й розпочались роботи, втім, через брак коштів вони припинились. Дах залишився розкритим, стіни фасаду намокали, на другому поверсі почали відвалюватися карнизи, через те, що крізь стелю просочувалася вода, постраждав паркет».

Вона наголосила, що в цьому корпусі знаходилися життєво важливі для замку служби – котельня, охорона, сигналізація, також були бібліотека, реставраційна майстерня.

«Восени 2012 року силами працівників Золочівського замку дах тимчасово накрили плівкою. Знаємо, що ця зима була дуже сніжною, відтак, працівникам доводилося щоразу вибиратися на дах і скидати звідти сніг. Нещодавно ми звернулися до Петра Писарчука, який без пафосу нам відповів, що перекриття даху бере на себе. Саме це нині і виконується», – розповіла далі директор Львівської галереї мистецтв.

Водночас Надія Гупало зауважила, що якби дах тепер не перекрили, то музей закрили б: «Ми б змушені були закрити музей, бо без опалення він функціонувати не може – треба підтримувати волого-температурний режим».

Завідувач музею-заповідника “Золочівський замок” розповіла, що у 2011 році кошторисна вартість реконструкції корпусу становила 3 млн грн, водночас відновлення даху коштувало більше 1 млн грн (заміна дерев’яних конструкцій і покриття).

Своєю чергою Лариса Возницька-Разінкова зазначила, що не знає, яка сума пішла на дах, бо всі витрати на себе взяв Петро Писарчук. «Він дав своїх людей, які тут працюють», – додала вона. Як зауважила Надія Гупало, держава на цей ремонт не дала нічого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ