Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Політв'язні розповіли про ситуацію з правами людини в Криму. Відео

Політичний в’язень Юрій Ільченко, який два місяці тому втік з Кримського півострова на материкову Україну, прийняв рішення оселитися у Львові. Про це він розповів у Львівському прес-клуб, де відбулась прес-конференція на тему: “Втеча політв’язня Юрія Ільченка з Криму та ситуація з правами людини у Криму”.

Про інші актуальні проблеми розмовляли також політв'язні Геннадій Афанасьєв та Юрій Яценко, а також Алім Алієв, співзасновник організації  "Крим SOS".

"Російська Федерація є для нас ворогом. Інакше не можна назвати ту країну, яка окупувала наші землі та вбиває наших солдат", - наголосив Юрій Ільченко.

Він розповів, що спочатку через поїздки на материкову Україну йому та його батькам створювали жахливі умови: їх допитували, затримували на кілька годин, на батьків цькували собак. Потім Юрій Ільченко у своєму навчальному центрі зі своїми співробітниками відсвяткував перший День Незалежності на окупованій території, 24 серпня 2014 року. Наступного ж дня до нього завітали співробітники ФСБ та Центру протидії екстремізму. Упродовж року ці служби спостерігали за українським патріотом. А 2 липня 2015 року заарештували.

"У мене був пост в інтернеті, в якому я закликав до повної блокади Криму. Щоби не постачати туди ані їжу, ані електрику, ані воду. І закликав до позбавлення українського громадянства тих осіб, які прийняли громадянство країни-окупанта", - розповідає Юлій Ільченко.

Повний виступ на відео:

Політв’язень Юрій Яценко зазначив, що Україні слід пам'ятати про співвітчизників в Криму та на окупованому сході країні. "Росія звинувачує українських патріотичних громадян в диверсіях, карательстві, шпигунстві, щоби виправдати свою гібридну війну проти України, щоби показати своїм громадянам, що Україна є небезпечна та є агресором, щоби заповнити свій внутрішній інформаційний простір Україною як ворогом", - розповів він.

Повний виступ на відео:

"Репресії окупаційної влади зводиться не лише до тиску та ув'язнення активістів в Криму. Також репресії проявляються приміром в перешкоджанні журналістській діяльності", - доповнив своїх колег Геннадій Афанасьєв.

Повний виступ на відео:

Нагадаємо, що підконтрольна Кремлю влада Криму інкримінує Юрієві Ільченку 280 і 282 статті Кримінального кодексу Росії (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності і розпалювання міжнаціональної ненависті або ворожнечі). Він пережив 11 місяців тортур у кримському СІЗО і втік з-під домашнього арешту. Згодом йому вдалося перевезти з окупованого Криму сім`ю. Лише після цього він наважився розповісти свою історію публічно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ