Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Порошенка просять офіційно закріпити День вишиванки - у третій четвер травня

Цього року, у третій четвер травня, який припадає на 21 травня, українці відзначать День вишиванки. Оргкомітет офіційно звернувся до президента Петра Порошенка долучитися до святкування, а також видати указ про відзначення Дня вишиванки - у третій четвер травня на загальнодержавному рівні. Про це сьогодні, 13 травня, під час прес-конференції повідомила голова оргкомітетету, письменниця, журналіст Леся Воронюк-Волошина.

За її словами, День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, а також об’єднати українців.

«Вишиванка – символ, генетичний код, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичиних поглядів. Це свято не заради свята, парадів чи концертів. Ми не просимо робити цей день вихідним. Більше того, четвер для проведення заходу ми обрали саме для того, щоб люди вдягали вишиванки на роботу і просто коли вони йдуть по своїх справах.  Це захід, який доводить, що вишиванка – абсолютно органічна частина життя українців, і у вишиванці вони ходять на роботу, пару чи навчання. Це перші весняні дні, на які не припадає передвеликодній великий піст, і власне, сам Великдень, тому можна влаштовувати народні гуляння. Це вже теплі дні, в які можна вийти на вулицю лише у вишиванці без верхнього одягу», - розповіла вона.

Леся Воронюк-Волошина звернулася до українців із закликом цього дня вдягнути вишиванки і у такий спосіб закріпити свою ідентичність та проявити свою громадянську позицію.

Також вона звернулася до ведучих новин цього дня вийти в ефір в українських вишиванках.


Нагадаємо, що всеукраїнська акція «День вишиванки» була започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Цьогоріч свято набуває особливого значення, адже має на меті показати, що українці єдині. Тому оргкомітет робить все можливе, аби День вишиванки відзначили і на окупованих територіях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ