Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Дмитро Дем’янюк: Міжнародний статус турніру батька вдасться зберегти

Уже стало доброю традицією, що новий легкоатлетичний сезон в Україні відкриває меморіал уславленого у минулому спортсмена Олексія Дем’янюка. Міжнародний турнір зі стрибків у висоту у Львові традиційно збирає серйозний склад учасників і завжди проходить на високому рівні.

Син Олексія Дем’янюка Дмитро не тільки є регулярним учасником турніру і одним з фаворитів змагань, а й є головним організатором серйозного легкоатлетичного дійства. Зараз Дмитро активно займається організацією майбутнього турніру, шукає кошти на його проведення. Про це та інше Дмитро Дем’янюк розповів в інтерв’ю Гал-інфо.

Гроші на турнір в соціальних мережах почали збирати ще минулого року, - бере слово Дмитро Дем’янюк. – Думаю, мої пости у соцмережах більше зумовлені не тим, щоб зібрати якусь конкретну суму, а привернути увагу людей до цього турніру. Можливо, знайдуться потенційні спонсори. Минулого року така акція нам допомогла. Чимало людей перераховували гроші на рахунок клубу. Нам вдалося зібратися більше тисячі доларів. Турнір відбудеться у будь-якому випадку. Його проводимо уже 17 років, тому його загубити ми не маємо права. Є допомога від федерації легкої атлетики, він міністерства спорту. Нам виділять гроші, але їх, на жаль, для міжнародного рівня бракує. Не хочу, щоб про мене думали, що я збираю по 2 гривні турнір, бо він під загрозою зникнення. Звісно, кошти потрібні, оскільки хочеться зберегти його міжнародний статус. Таких турнірів, як у Львові в Україні майже немає. Їх можна перечислити на пальцях однієї руки.

З твоїх слів зрозуміло, що цього року ситуація з фінансування турніру покращилася.

Так. Ми вже знайшли кошти для того, щоб залучити іноземних спортсменів. Хочемо, щоб статус міжнародного турніру зберігався. Спонсори потроху знаходяться, однак це суми зовсім не ті, які б хотілося бачити. Завжди хотів, щоб турнір у пам’ять про мого батька переріс всеукраїнський рівень. Думаю, що це реально, оскільки сам контактую зі спортсменами високого рівня. Скажу навіть, що реально на турнір запросити таких зірок, як Мутаз Баршим. Щоб запросити спортсмена такого рівня, потрібно кілька тисяч доларів. Потрібно оплатити переліт, проживання, харчування та дати спортсмену проїзні гроші. Інший варіант – зробити серйозний призовий фонд. Тоді спортсмени приїдуть за нього боротися уже за свої кошти. У Європі є чимало таких стартів.

Яким буде призовий фонд на Меморіалі Дем’янюка-2017?

В чоловічих змаганнях це 500 доларів. Переможець отримує 250 доларів, за друге місце – 150 доларів і сто за третє. У Європі є серйозні старти, де призовий фонд на трьох учасників буде значно перевищувати цю суму. Є турніри з бюджетом у 80 тисяч євро і більше. У стрибках в висоту є система, коли зіркам організатори платять проїзні гроші. І це не залежно від того, як той чи інший спортсмен виступить. Спортсмени високого класу мають менеджерів. Про проїзні гроші вони якраз і домовляються з організаторами. Ці суми можуть бути різними. Спортсмену платять за його ім’я. На нашому турнірі проїзних грошей спортсменами ми не платимо, оскільки їх не маємо.

Багатьох вболівальників цікавить склад учасників турніру. Яким він буде?

Богдан Бондаренко пропускає зимовий сезон. Він виступає лише влітку. Андрій Проценко також пропускає цей зимовий сезон. Йому якраз і належить рекорд нашого турніру – 2 метри і 32 сантиметри. Загалом в Україні є чимало сильних стрибунів, але, на жаль, не всі  можуть взяти участь. Попередньо дали підтвердження на участь у турнірі троє білоруських спортсменів, дівчина з Будапешту, а також наші дівчата, які брали участь на останніх Олімпійських іграх. Загалом, зараз працюємо над затвердженням складу учасників, тому остаточний список спортсменів наразі назвати не можу. Можу усіх запевнити, що ми працюємо з спортсменами з-за кордону. Турнір відбудеться 14 січня на велотреку СКА.

Скільки треба грошей, щоб на належному рівні провести міжнародний турнір у Львові?

200 тисяч гривень. Це мінімальна сума. Дуже хочемо провести турнір у палаці спорту «Галичина» у Львові, але, на жаль, цього року нам не вдасться це зробити. Проводити такі турніри в баскетбольних залах – хороша європейська практика. Є проблеми з покриттям. Його треба привезти з Києва. Втім, стелити його на «голу» дошку не можна. А підлога в цьому палаці спорту дуже дорога. Можливо, там проведемо уже у 2018 році.

Чи плануєш ти особисто виступати на меморіалі батька? У якій формі перебуваєш зараз?

Виступати буду однозначно. Влітку намагався підготуватися до Олімпіади в Ріо-де-Жанейро, але, на жаль, мав операцію, тому з Олімпіадою не склалося. Не встиг набрати форму. На чемпіонаті України стрибнув лише на 2 метри і 20 сантиметрів. Зараз тренуюся регулярно. Фізичні кондиції непогані, а як виступлю покажуть уже самі змагання.

 Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ