Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Львів’яни в Ісландії: чим шокувала країна льодовиків

«Дивуватися, дивуватися, дивуватися всьому навкруги і не перестати дивуватися побаченому навіть вдома!» – так емоційно починає розповідь про свою мандрівку бізнес-тренер та затята мандрівниця Людмила Калабуха. Ісландія стала для неї з чоловіком вже 38 відвіданою країною. Здавалося, що це невгамовне подружжя вже точно нічим не здивуєш, але Ісландія таки здивувала!

Перше, що точно викличе іронічну посмішку будь-якого українця, але до чого треба бути готовим обов’язково,– каже Людмила, – це те, що ісландці ревно вірять в існування ельфів. «Їх вважають справжніми господарями цієї суворої землі. Ні одна магістраль чи велика будова не може бути втілена в життя без згоди ельфів, яку вони надсилають через посередника між ними і світом людей.

Я чула таку статистику, що 80% ісландців вірять в існування ельфів, 50% – особисто з ними розмовляли, 25% – бачили їх.

Та що вже статистика, навіть місцевий нобелевський лауреат з фізики в інтерв'ю журналістам-скептикам сказав: «Ельфи в Ісландії все одно існують, незалежно від того, вірите ви в це чи ні». І подружжя зі Львова, про всяк випадок, вирішило дотримуватись місцевих традицій, тож жодна їхня трапеза не починалась без благословення ельфів.

Скуштувати тухлу акулу і залишитись живим

Географічно склалось так, що Ісландія має дуже бідну флору та фауну, тому  в давнину люди тут змушені були харчуватись тим, що, на наш погляд, вважається неїстівним. Сьогодні вже проблем з доставкою продуктів, звісно, нема, але ісландські ресторани зробили дивну їжу своєю візитівкою, яка манить натовпи туристів. Однією з таких страв є хаукарль – це підтухше м'ясо північної акули!

«Саме акули ловилися біля ісландських берегів найкраще. Природа  акули така, що вона не виводить сечовину, бо не має нирок і сечовивідних шляхів, тому її м'ясо просочене аміаком.  

Однак давнім вікінгами вибирати не було особливо з чого.  Розрубану на великі шматки акулу закопували в землю на 6 тижнів, привалювали великим каменем, щоб з неї витекли соки, насичені сечовиною. Потім підвішували у дощаних стодолах, які продувалися всіма північними вітрами ще на 4 місяці. Отак і готували ісландський делікатес.

Сьогодні все простіше. Ями і камені замінили сучасні контейнери, наповнені гравієм та з отворами на стінах.  Плюс щербаті дощаті  стодоли – спеціальні приміщення з доброю вентиляцією.  

«Ми не могли втриматись – вирішили теж скуштувати. Чоловіку навіть сподобалося. Він з рибами дружить, навіть з підгнившими, він професійний акваріуміст.

Подивитися, як він це їсть і не біжить до туалету плювати і не тільки (як це зробила я), приходили люди. Тільки носи закривали, мовляв, навіть поряд стояти не можливо, не те, що їсти. І активно відмовлялися, коли ми намагалися когось пригостити». 

 Комісія, яка пильнує чистоту мови

В ісландців споконвіків ніколи не поставало «мовне питання», його просто нема з ким оспорювати. Людмила розповіла, що ісландці дуже пишаються, що вони нащадки вікінгів, великого народу, сильного духом і тілом, мужнього і красивого. А ще неймовірно пишаються давньоісландськими сагами, які це все підтверджують. Навіть діти можуть без перекладу читати тексти майже тисячолітньої давнини.

В Ісландії діє спеціальна мовна комісія, яка захищає мову від проникнення іноземних слів. «Якщо в країні потрібно ввести якесь нове іноземне поняття або визначення, то комісія його спеціально придумує або знаходить ісландський еквівалент», – розповіла львівська мандрівниця і додала: «Нам би так поважати і цінувати багатство української мови!»

Залишити гаманець з грішми в людному місці і не залишитись без грошей

В Ісландії нема злочинності. А поліція не носить зброї. Взагалі. Чому?  Виявилось, що у цій країні  практично нема різниці між багатими і бідними, розбіжність в заробітках не більше як на 20%.  Крім того, панує рівність: президент, прем’єр-міністр і всі 63 депутати парламенту їздять на роверах і ходять на каву в ті самі забігайлівки, що і звичайні громадяни. Діти заможніших громадян відвідують ті самі школи, що і їх ровесники з простих сімей.

А ще в Ісландії не можливо придбати спиртне. Ні в супермаркетах, ні на заправках, ніде! Більше того, навіть пиво можна купити тільки в спеціалізованих магазинах. «І коштує спиртне так дорого, що ми навіть не наважилися купити пляшку на прощальну вечерю!»- усміхається Людмила.

«Наш колега випадково забув наплічник з грішми і документами на столі в кемпінгу, в якому ми ночували. Коли повернулися за кілька годин, то побачили, що наплічник, як лежав, так і лежить. Ех, нам би так!»

Бізнес по-ісландськи

Уявіть, "Платити тут" – каже напис на картонній таблиці в чистому полі – це вхід в термальний комлекс. Ні душі навколо і тільки скарбничка з отвором для монет, зроблена з пластикової труби. 5 ванн з водою різної температури, будиночок з чоловічою, жіночою переодягальнею та туалетом. І це не страшна дірка в небезпечні смердючі нетрі, а тепла кімната з чистим білим працюючим унітазом, туалетний папір, милом і гаряча вода, також є є гарячий душ на вулиці.

«Ні паркана в людський зріст з дротом під напругою, ні адміністратора, а просто напис на картоні: "Платити тут", вартість 500 крон (100 грн на наші гроші). І всі, всі люди платять і роблять все згідно з інструкціє, що в роздягальні на аркуші А4: "Приймати душ перед термальною ванною", – дивується мандрівниця.  «Кілька разів на день двоє дітлахів, 12 і 14 років, (діти власників) на квадроциклах приїжджають забирати касу і прибирати комплекс». Трохи мовчить і додає: «Але хіба можна чинити якось інакше в країні, де нема злочинності, люди живуть без гратів на вікнах, без броньованих дверей, а поліцейські навіть не мають зброї?».

А ще подружжя Калабухів не могло надивуватись найбільшою в світі кількістю натуральних блондинок, які схожі між собою, як близнючки, бородатим ісландським татусям, які з гордістю везуть дитячі візочки із своїми блондинистими дітьми.  Що цікаво, за весь час мандрівки мам з візочками львів’яни не зустріли жодного разу. А ще дивувались і смакували безкоштовну найчистішу в світі воду, яку в пляшках або графинах роздають всім охочим в усіх барах, ресторанах та кафе. Очей не могли відвести від отар диких овець, які так розплодилися, що частина з них знову почала жити в дикій природі. Дивувались і, можливо, навіть трохи заздрили, рекордній для Європи тривалості життя мешканців країни та їх неймовірному здоров’ю, а ще оптимізму, адже живуть вони просто на  вулканах.

Як підготуватись до поїздки в Ісландію. Поради від Людмили Калабухи:

  • відкрити шенгенську візу;
  • вполювати по акції дешеві авіаквитки, деяким умільцям вдалося їх купити до 200 євро, хоча ми, як не старалися, купили за 500;
  • завести собі банківські карти і покласти туди близько 1 тис $ - ми за 2 тижні навіть крони в руках не тримали – всі оплати відбуваються переважно картками, обмінних пунктів практично не існує;
  • Підготуватися до того, що все дуже і дуже дорого, тому максимально взяти із собою все потрібне, в тому числі і їжу, наскільки це можливо;
  • Позичити у друзів або взяти на прокат намети, щоб значно зекономити бюджет поїздки. Хостел в Ісландії може коштувати до 100 євро на одну особу і в деяких навіть за ковдру треба доплачувати 15 євро і більше!

Взяти всі можливі теплі речі, хороші каримати і спальники на дуже холодну погоду. «Це ми з ельфами домовлялися і було нам сонечко, не всім так щастить», – чи то жартує, чи то ні Людмила Калабуха.

Матеріал підготувала Марічка Алексевич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ